Η υγεία της καρδιάς περνάει από το στομάχι. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί, όταν δεκάδες έρευνες επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό αυτόν του Ιπποκράτη; Υπάρχουν τροφές και συστατικά που προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος κυρίως μέσω της μείωσης των επιπέδων της χοληστερίνης αλλά και χάρη στην προστατευτική τους δράση στα αγγεία.

Τα μαθηματικά της χοληστερίνης

Χοληστερίνη έχουμε όλοι. Πρόβλημα δημιουργείται όταν η ποσότητά της στο αίμα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που χρειαζόμαστε. Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία (λιπίδιο) που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά. Γι’ αυτό, άλλωστε, τη συνθέτει το συκώτι μας. Όσο πολύτιμη, όμως, είναι για τον οργανισμό μας όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια, τόσο επιζήμια ­γίνεται όταν τα επίπεδά της αυξηθούν πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια στο αίμα. Η αυξημένη χοληστερίνη είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και τους πιο «ύπουλους» (για χρόνια δεν υπάρχουν συμπτώματα). Γι’ αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τα επίπεδα της χοληστερίνης μας. Η χοληστερίνη θεωρείται ότι υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια όχι μόνο όταν είναι αυξημένη η τιμή της ολικής χοληστερίνης, αλλά και όταν είναι αυξημένη η τιμή μόνο της «κακής» LDL. Η λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη, γίνεται«κακή» ουσιαστικά όταν ξεπερνά την ποσότητα την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας και, αντί να χρησιμοποιηθεί για τις ζωτικές μας λειτουργίες, διεισδύει στο τοίχωμα των αγγείων και προσκολλάται σε αυτό μαζί με άλλα λιπίδια. Έτσι ξεκινά η διαδικασία της αρτηριοσκλήρυνσης, και γι’ αυτό πρέπει να τη διατηρούμε όσο πιο χαμηλά γίνεται. Από την άλλη, η HDL, δηλαδή η «καλή» χοληστερίνη, δρα προστατευτικά απομακρύνοντας την «κακή» χοληστερίνη από το τοίχωμα των αγγείων και στέλνοντάς τη στο ήπαρ, όπου και μεταβολίζεται. Όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της ολικής και «κακής» ­χοληστερίνης και όσο υψηλότερες οι τιμές της ­«καλής», τόσο το καλύτερο για εμάς, γιατί μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Υπεράνω υποψίας…

Η υψηλή χοληστερίνη, δεν είναι μόνο «προνόμιο» των ηλικιωμένων και των υπέρβαρων. Υψηλή χοληστερίνη μπορεί να εμφανίσουν όλοι. Αντρες και γυναίκες, μεγάλοι και μικροί, υπέρβαροι και αδύνατοι, γυμνασμένοι και αδύνατοι. Βέβαια, για τους υπέρβαρους και για αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όλοι να γνωρίζουμε τις τιμές της χοληστερίνης μας.

Τρόφιμα “πρωταθλητές” στη μείωση της χοληστερίνης


Βάλτε στο πιάτο σας λαχανικά και φρούτα

Περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης του φαγητού, εμποδίζοντας την απορ­ρόφησή της από τον οργανισμό. Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού και ευθύ­νονται για την εμφάνιση καρδιαγγεια­κών προβλημάτων.


Κάντε το όπως η Μεσόγειος

Επιλέγετε ελαιόλαδο. Πρόκειται για λίπος φυτικής προέλευσης, συνεπώς δεν έχει χοληστερί­νη, γι’ αυτό και ενδείκνυται ως κύρια λιπαρή ουσία για μαγείρεμα. Επι­πλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτι­κά και μονοακόρεστα λιπαρά, που αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης.

Επιλέγετε τα σωστά σνακ

* Οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ­φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Παράλληλα, υπάρχουν ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια τύπου Αιγίνης, τα αράπικα και οι ηλιόσποροι, που περιέχουν φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνες, μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης.
* Αρτοσκευάσματα όπως κράκερ από κριθάρι και βρώμη με β- γλυκάνη η οποία είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που προέρχεται από τη βρώμη και έχει αποδειχθεί ότι στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα με φυσικό τρόπο. Είναι σημαντικό λοιπόν εκτός από σνακ να τα εντάξετε και στο πρωινό σας.



Προτιμάτε τα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά κυρίως ψάρια (π.χ. ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί) μπορεί να μη μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη, αυξάνουν όμως την «καλή» και μειώνουν τα τριγλυκερίδια λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν και τα οποία ασκούν ευεργετική δράση στα τοιχώματα των αγγείων. Εβδο­μαδιαία θα πρέπει να καταναλώνετε 2-3 φορές ψάρι για να έχετε την αντιθρομβωτική δράση τους.

Για λιγότερη χοληστερίνη…

Αντικαταστήστε το βούτυρο και τα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο και ταχίνι. Το κόκκινο κρέας (π.χ. μοσχάρι, κατσίκι, αρνί, χοιρινό) με λευκό κρέας (π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα χωρίς πέτσα). Τα παχιά τυριά με άπαχα και τα πλήρη γαλακτοκομικά με ημιάπαχα.

Η συνταγή της καρδιάς μας

Μεσογειακή σαλάτα

Υλικά για 2 άτομα

2 σαλάτες

½ ματσάκι ρόκα

3 κουταλιές ψιλοκομμένο κόλιανδρο

8 ντοματίνια

6 cream crackers

2 κουταλιές κατίκι

1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι

3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές μπαλσάμικο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε, στραγγίζετε και κόβετε με το χέρι σας τις σαλάτες. Τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τη ρόκα, το κόλιανδρο, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τα cream crackers κομμένα σε κομματάκια. Ανακατεύετε τα υλικά ελαφρά και από πάνω βάζετε το κατίκι. Ρίχνετε το θυμάρι το λάδι, φρεσκοτριμένο πιπέρι και λίγο μπαλσάμικο. Σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.

Βρείτε περισσότερες γλυκές και αλμυρές συνταγές εδώ.