Οι επιστήμονες εντόπισαν ακόμη έναν παράγοντα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς μια μακρά και υγιή ζωή. Πρόκειται για την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, την ικανότητα δηλαδή να παραμένουμε υγιείς και να ανακάμπτουμε μετά από λοιμώξεις όπως η γρίπη.
Οι άνθρωποι με καλή ανοσολογική ανθεκτικότητα έχουν πλεονέκτημα επιβίωσης 15 ετών έναντι εκείνων των οποίων η ανθεκτικότητα αρχίζει να εξασθενεί, σύμφωνα με την μελέτη τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε όλη τη μέση ηλικία, αλλά γύρω στα 70 χρόνια, ο οργανισμός όλων φαίνεται να γίνεται λιγότερο ανθεκτικός.
«Ενώ έχουμε παρόμοια ποσοστά γήρανσης, τα αποτελέσματα αναφορικά με την υγεία διαφέρουν σημαντικά, φαινόμενο γνωστό ως εύρος υγείας», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Η αρχή της ανθεκτικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος πρόκειται για την ιδέα ότι υπάρχουν κάποιοι που ζουν περισσότερο και αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά» εξηγούν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας – μεταξύ 40 και 70 ετών – θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να ζήσετε περισσότερο και υγιέστερα, δηλώνουν οι ίδιοι.
Πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό; Μεγαλύτερη ζωή
Η νέα μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες, αποκαλύπτοντας τον ρόλο μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Οι ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την συνέδεσαν με την ανοσολογική ανθεκτικότητα ενός ατόμου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 17.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με προβλήματα υγείας όπως η γρίπη, η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι καρδιακές παθήσεις και οι σοβαρές λοιμώξεις.
Τα άτομα με υψηλή ανοσολογική ανθεκτικότητα στην ηλικία των 40 ετών -όπως χαρακτηρίζεται από τα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών- φάνηκαν να έχουν πλεονέκτημα επιβίωσης 15,5 ετών μέχρι τη μέση ηλικία, σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή ανοσολογική ανθεκτικότητα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Cell:
- Ορισμένοι άνθρωποι διατηρούν ισχυρή ανοσολογική ανθεκτικότητα με την πάροδο του χρόνου.
- Άλλοι παρουσιάζουν μια προσωρινή πτώση στην ανοσολογική ανθεκτικότητα αλλά ανακάμπτουν.
- Και άλλοι παρουσιάζουν επίμονες και συνεχιζόμενες απώλειες ανοσίας.
Αυτές οι διακυμάνσεις υποδηλώνουν ότι η ανοσολογική ανθεκτικότητα μπορεί να αλλάξει, θέτοντας τις βάσεις για να αξιολογήσουν οι ειδικοί πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, ή τα φάρμακα και άλλες θεραπείες, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκαταστήσουν ή να διατηρήσουν υψηλή ανοσολογική ανθεκτικότητα.
Η γήρανση δεν κάνει διακρίσεις
Παρά τις πολλές διακυμάνσεις κατά τη μέση ηλικία, η ανοσολογική ανθεκτικότητα όλων σχεδόν φάνηκε να εξισώνεται γύρω στην ηλικία των 70 ετών, εύρημα που ευθυγραμμίζεται με τα υπάρχοντα δεδομένα για το προσδόκιμο ζωής.
Επιπλέον, οι γυναίκες είχαν την τάση να έχουν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης που συνδέεται με την ανοσολογική ανθεκτικότητα, γεγονός που ευθυγραμμίζεται επίσης με τα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες.