Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (γνωστές και ως λοιμώξεις σχετιζόμενες με μικρόβια στην υγειονομική περίθαλψη) είναι λοιμώξεις που εμφανίζονται σε ασθενείς ενώ νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και δεν υπήρχαν ούτε κατά την εισαγωγή τους ούτε στην αρχική φάση της νόσου τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 1 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύονται παγκοσμίως εμφανίζει τουλάχιστον μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Στις αναπτυγμένες χώρες, περίπου 5-10% των ασθενών εμφανίζουν τέτοιες λοιμώξεις. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το ποσοστό μπορεί να φτάσει και πάνω από 25% σε κάποιες μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Αόρατος κίνδυνος
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα, με τις επιφάνειες να παίζουν έναν συχνά υποτιμημένο ρόλο στη μετάδοση επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 52% των εργαζομένων στον χώρο της υγείας έρχονται σε επαφή με ανθεκτικά βακτήρια μέσω μολυσμένων επιφανειών, ενώ το 40% μπορεί να μολυνθεί με το ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA) απλά αγγίζοντας ένα μολυσμένο αντικείμενο.
Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στις επιφάνειες είναι εντυπωσιακή:
- Το βακτήριο E. coli μπορεί να επιβιώσει για περισσότερες από 28 ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα.
- Ο MRSA διατηρείται ζωντανός για πάνω από έξι εβδομάδες σε χάλυβα και για πάνω από 90 ημέρες σε πλαστικές επιφάνειες.
- Ο μύκητας Candida albicans επιβιώνει τρεις ημέρες σε γυάλινες και μεταλλικές επιφάνειες, ενώ σε υφάσματα μπορεί να παραμείνει ενεργός έως και 14 εβδομάδες.
Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι καθαρισμού, αν και απαραίτητες, δεν αρκούν για να εξαλείψουν την απειλή.
Η βαφή που σκοτώνει τα μικρόβια
Τώρα, επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξαν μια αντιμικροβιακή βαφή που σκοτώνει μικρόβια με την επαφή.
Η καινοτομία αυτή έχει τη δυναμική να μεταμορφώσει τις συνηθισμένες επιφάνειες στο χώρο των νοσοκομείων σε ασπίδες κατά των μικροβίων, προσφέροντας προστασία από συχνούς και επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), το E. coli και ο μύκητας Candida.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι επιφάνειες επιστρωμένες με αυτή τη βαφή διατηρούν τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες ακόμη και μετά από επανειλημμένες επιμολύνσεις, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον καθαρισμός.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το υλικό έχει πολλές εφαρμογές και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει σημαντική, χαμηλού κόστους αντιμικροβιακή προστασία σε υπάρχουσες επιφάνειες, για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διακοπή της μετάδοσης λοιμωδών ασθενειών», έγραψαν οι ερευνητές στο πρόσφατο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.
Όπως ανέφεαν οι ερευνητές, ακόμη και μετά από τρεις μήνες αποθήκευσης υπό κανονικές συνθήκες, η βαφή διατήρησε τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες. Αυτή η τεχνολογία λύνει αρκετά προβλήματα στη διαχείριση των λοιμώξεων. Σε αντίθεση με πολλές αντιμικροβιακές επικαλύψεις που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και χημικές ουσίες, αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιεί υλικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά, κάνοντάς την πιθανώς πιο οικονομική και προσβάσιμη.