Οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αρχίζουν να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία στην ηλικία των 36 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας. Παράλληλα, η διακοπή των ανθυγιεινών συνηθειών νωρίς στη ζωή, αποδείχθηκε ότι αυξάνει τις πιθανότητες να έχει κάποιος μια ευτυχισμένη και υγιή μέση ηλικία και γήρανση.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία εκατοντάδων ατόμων που γεννήθηκαν το 1959, από την παιδική τους ηλικία μέχρι την ηλικία των 61 ετών.

Ανακάλυψαν ότι εκείνοι που κάπνιζαν συνεχώς, έπιναν αρκετά και δεν ασκούνταν όταν ήταν νεότεροι, κατέληξαν με περισσότερα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας στην πορεία.

Κρίσιμης σημασίας βέβαια ήταν το εύρημα ότι η υγεία τους άρχισε να επιδεινώνεται σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα, η έλλειψη άσκησης συνδέθηκε ιδιαίτερα με κακή σωματική υγεία, ενώ το κάπνισμα συνδέθηκε κυρίως με κακή ψυχική υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από την άλλη, συνδέθηκε με πτώση τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία.

Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη για εκείνους που επιδόθηκαν σε ανθυγιεινές συνήθειες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων και προβλήματα στην καρδιά ενώ η έλλειψη άσκησης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως ανεπάρκεια οργάνων, καρκίνο, εγκεφαλικό, έμφραγμα και πρώιμο θάνατο, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Το «κόψιμο» των κακών συνηθειών χρόνια δεν κοιτά…

«Τα ευρήματά μας τονίζουν τη σημασία της καταπολέμησης των επικίνδυνων συνηθειών όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ώστε να αποτραπεί η συσσώρευση βλάβης με την πάροδο των χρόνων», δήλωσε η Δρ. Τία Κεκαλάινεν από το Πανεπιστήμιο Laurea στη Φινλανδία.

«Οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος προκαλούν σχεδόν τα τρία τέταρτα των θανάτων παγκοσμίως. Αλλά ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών και να μειώσει τις πιθανότητες ενός πρώιμου θανάτου.

Βεβαίως, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να στραφεί κανείς σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην μέση ηλικία έχει επίσης οφέλη μακροπρόθεσμα», τόνισε η ίδια.

Οι κακές συνήθειες και η κακή υγεία έχουν πιθανότατα αμφίδρομη σχέση

Η προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί στο πώς οι κακές συνήθειες επηρεάζουν τους ανθρώπους στην μέση ηλικία. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περισοδικό Annals of Medicine, παρακολούθησε άτομα από πολύ μικρότερη ηλικία για να διαπιστώσει πότε αρχίζει η «φθορά».

Άλλοι παράγοντες βέβαια του τρόπου ζωής που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η διατροφή, δεν εξετάστηκαν.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι κακές συνήθειες και η κακή υγεία πιθανότατα σχετίζονται αμφίδρομα. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη και τα σωματικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και ακινησία.