Η απώλεια της οστικής μάζας είναι συνήθης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν άραγε τρόποι να επιβραδύνουμε αυτή την κατάσταση και να ενισχύσουμε τα οστά μας; Νέα έρευνα λέει πως ναι. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τη μεσογειακή διατροφή και την άσκηση!
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, μια τριετής παρέμβαση στον τρόπο ζωής, βασισμένη σε μεσογειακή διατροφή μειωμένων θερμίδων σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, συνέβαλε στον περιορισμό της απώλειας οστικής πυκνότητας, που σχετίζεται με την ηλικία στις γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο.
Η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, δείχνει πως οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που ακολούθησαν αυτήν την παρέμβαση απώλειας βάρους παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα στη σπονδυλική τους στήλη, σε σύγκριση με άτομα που ακολούθησαν μη περιορισμένη μεσογειακή διατροφή.
Η χαμηλή οστική πυκνότητα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για κατάγματα οστεοπόρωσης, ενώ αποτελεί αυξανόμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία εν μέσω αυξανόμενης παχυσαρκίας και γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αν και η απώλεια βάρους συνιστάται ευρέως για τη διαχείριση καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συχνά συνοδεύεται από μείωση της οστικής πυκνότητας και της συνολικής οστικής μάζας, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιες δίαιτες που βασίζονται στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων, μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια της οστικής μάζας, εκτός αν γίνει ένας σωστός συνδυασμός τους με άσκηση, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του σκελετού μας.
Πώς ενισχύονται τα οστά, τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα διεξήχθη στην Ισπανία, ενώ για αυτή επιλέχθηκαν 924 ενήλικες, ηλικίας 55 έως 75 ετών, με μεταβολικό σύνδρομο και υπέρβαρο ή παχυσαρκία.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή με μείωση ενέργειας κατά 30% και αυξημένη φυσική δραστηριότητα και κάποιοι άλλοι μπήκαν σε ομάδα που ακολούθησε απεριόριστη μεσογειακή διατροφή, χωρίς όμως καθόλου άσκηση.
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν επίδραση της παρέμβασης που ακολούθησε η πρώτη ομάδα στη συνολική οστική μάζα ή επικράτηση χαμηλής οστικής πυκνότητας. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν σημαντικά οφέλη στην οσφυϊκή οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, η οσφυϊκή οστική πυκνότητα βελτιώθηκε μέσα σε τρία χρόνια στην ομάδα που οι συμμετέχοντας ασκούνταν, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, με τη διαφορά μεταξύ των γυναικών να είναι πιο έντονη.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα, ακόμη και όσοι έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση ως προς την οστική τους μάζα, όταν ασκούνταν, ενώ παράλληλα τρέφονταν με ένα μειωμένο σε θερμίδες μεσογειακό μενού.
Μεσογειακή διατροφή και άσκηση
Η μεσογειακή διατροφή είναι νόστιμη και θρεπτική και εκτός από το ότι ενισχύει τα οστά μας, κάνει καλό στην υγεία μας γενικότερα. Η άσκηση, από την άλλη, είναι αναμφισβήτητα κάτι που πρέπει να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας.
Χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό των δύο παραπάνω, οι ειδικοί θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε νέες αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την απώλεια βάρους, προστατεύοντας παράλληλα τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο οστικών διαταραχών.