Η δημιουργικότητα είναι σημαντική για τη ζωή μας. Μπορεί ο καθένας μας να την εκφράζει με διαφορετικό τρόπο, αλλά σίγουρα ωφελεί όλους εξίσου, όποια μορφή και αν έχει. Κάποιες φορές, ωστόσο, δεν βρίσκουμε χρόνο να δημιουργούμε ή η καθημερινότητα μας παρασέρνει και μας επιτάσσει άλλες προτεραιότητες. Όμως, πού βρίσκεται η δημιουργικότητα; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο στον εγκέφαλο από όπου μπορεί να αντληθεί; Από πού προέρχεται; Τι λένε οι ειδικοί;
Όλα είναι στο… μυαλό!
Ο εγκέφαλος έχει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία της δημιουργίας, καθώς ορισμένες ασθένειες ή τραυματισμοί στον εγκέφαλο επηρεάζουν την παραγωγή δημιουργικότητας, είτε μειώνοντάς την είτε παράδοξα αυξάνοντάς την.
Οι επιστήμονες έχουν μάθει από μελέτες μαγνητικής τομογραφίας ή χαρτογράφησης του εγκεφάλου ότι διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες συνδέονται με διαφορετικές περιοχές που βρίσκονται στον εγκέφαλο.
Σε μία έρευνα, βέβαια, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association, τέθηκε από τους μελετητές ένα διαφορετικό ερώτημα.
Αναρωτήθηκαν, αν υπάρχει ένας χάρτης δημιουργικότητας του εγκεφάλου, μήπως δηλαδή είναι πιο σοφό να αναζητήσουμε δίκτυα ή συνδέσεις δημιουργικότητας, αντί για ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη δημιουργικότητα αυτή καθαυτή.
Όπως αποδείχθηκε, χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση δικτύου, οι ερευνητές εντόπισαν τη δημιουργικότητα σε ένα κοινό κύκλωμα εγκεφάλου που αφορούσε σε διαφορετικούς δημιουργικούς τομείς, όπως η μουσική, η ζωγραφική και η συγγραφή.
Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, ακόμα κι αν η περιοχή του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για τη μουσική διαφέρει από την περιοχή που συνδέεται με τη συγγραφή, υπάρχει ένα κοινό νευρικό υπόστρωμα που συνδέει αυτές τις διαφορετικές δημιουργικές δραστηριότητες.
Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της συγγραφής, της μουσικής και γενικότερα της δημιουργίας τέχνης συνδέονται με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο στην πραγματικότητα απενεργοποιείται.
Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, πιθανόν συμβαίνει για να καταστείλει μια πιο αναλυτική περιοχή του εγκεφάλου, κατά τα πρώτα βήματα της διαδικασίας δημιουργίας ιδεών, και ίσως να είναι παρόμοιο με το γεγονός ότι πρέπει να απενεργοποιούμε τον εσωτερικό μας «κριτή» όταν δημιουργούμε τα πρώτα προσχέδια για κάτι. Με άλλα λόγια, να μην είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας, ψάχνοντας την τελειότητα και τη λογική, γιατί ενδεχομένως αυτό απέχει από την τέχνη και τον αυθορμητισμό της έμπνευσης.
Η δημιουργικότητα σάς χτυπά την πόρτα, ανοίξτε!
Οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν συνήθως πιο ανοιχτό μυαλό και παίρνουν ικανοποίηση από τα δημιουργικά πράγματα που κάνουν, αλλά για να φτάσει κάποιος σε σημείο να επωφεληθεί ψυχικά και ηθικά από τη δημιουργικότητά του πρέπει να είναι δεκτικός, να της κάνει χώρο, να την καλωσορίζει στη ζωή του. Φροντίζοντάς την με προσοχή, βρίσκοντας χρόνο για αυτή, κάνοντας σιγά αλλά σταθερά βήματα προς την έμφυτη αυτή ροπή του, κάποτε θα απολαύσει και τα αποτελέσματα.
Αν μας αρέσει, για παράδειγμα, να ζωγραφίζουμε, πρέπει κάποια στιγμή να αγοράσουμε πινέλα ή να επενδύσουμε σε ένα μάθημα ζωγραφικής. Αν έχουμε ταλέντο στη συγγραφή, καλό είναι να πιάσουμε χαρτί και μολύβι και να γράψουμε τις σκέψεις μας. Αν ο χορός είναι η αγαπημένη μας ασχολία και πάντα ονειρευόμασταν να χορεύουμε σε μία σκηνή, τότε καιρός είναι να κάνουμε εξάσκηση.