«Μήπως τρέχω πολύ αργά/γρήγορα;» – Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε δρομέας έχει κάνει αυτήν την ερώτηση στον εαυτό του – και όχι μόνο μία φορά…

Πώς θα καταλάβεις αν τρέχεις στο «σωστό» ρυθμό;

  • Μπορείς να μιλήσεις χωρίς να λαχανιάζεις
  • Είσαι συγκεντρωμένος/η στην αναπνοή και στη φόρμα σου
  • Απολαμβάνεις τη διαδρομή
  • Δεν πονάει το σώμα σου
  • Δεν είσαι εντελώς εξαντλημένος/η όταν φτάνεις στο τέρμα

Φαντάσου την προπόνηση σαν την οικοδόμηση μιας πυραμίδας: Μια καλά εδραιωμένη βάση υποστηρίζει τις επιδώσεις στα ανώτερα επίπεδα. Το αργό τρέξιμο αποτελεί το κλειδί για την οικοδόμηση αυτής της βάσης. Επιτρέπει στην καρδιά να αντλεί τη μέγιστη ποσότητα οξυγονωμένου αίματος με κάθε χτύπο, χωρίς αδικαιολόγητη καταπόνηση.

Ο κανόνας 80/20

Ο κανόνας βασίζεται στην κατανομή της έντασης στις προπονήσεις, με το 80% του χρόνου να δαπανάται σε χαμηλής έντασης τρέξιμο και μόνο το 20% σε υψηλής έντασης. Αυτή η κατανομή επιτρέπει στους μυς να αναπτύσσονται χωρίς υπερβολικό στρες, βελτιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα.

Το «Τρέχεις σαν χελώνα» μπορεί να είναι κομπλιμέντο

Από μικρά παιδιά όλοι μας είχαμε διδαχτεί τον μύθο του Αισώπου «Ο Λαγός και η Χελώνα» – Ο λαγός, το γρηγορότερο ζωάκι του δάσους, χάνει σε ένα αγώνα δρόμου από τη χελώνα και παίρνει ένα πολύ καλό μάθημα, που μπορεί να χρησιμεύσει και στους δρομείς που προπονούνται για μαραθώνιο.

Ο λαγός, είναι φιλόδοξος και γρήγορος. Πιστεύει πως η ταχύτητα αρκεί για να τον φτάσει πρώτο στον τερματισμό. Στο νου του έχει το μετάλλιο, την υπεροχή, το χειροκρότημα. Αισθάνεται ασταμάτητος. Ωστόσο, στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων δε νικά αυτός που παίρνει το προβάδισμα. Νικά εκείνος που επιμένει.

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν αυτό που η σοφή χελώνα ήξερε από καιρό: Για να πας μακριά, πρέπει να μάθεις να πηγαίνεις αργά. Δεν είναι αδυναμία, είναι ένδειξη πειθαρχίας.

Σε αυτόν τον «αργό» ρυθμό:

  • Ενδυναμώνεις την καρδιά και τους πνεύμονες
  • Μειώνεις τον κίνδυνο τραυματισμών
  • Καις λίπος για ενέργεια
  • Διατηρείς σωστή τεχνική, ακόμα και όταν κουράζεσαι
  • Ο χρόνος αποκατάστασης είναι λιγότερος

Στην εποχή των social media είναι πάρα πολύ εύκολο να συγκρίνουμε την απόδοσή μας με άλλους δρομείς.

Ακόμη και αν ξεκινήσατε το ίδιο πρόγραμμα την ίδια μέρα, εσύ και ο/η φίλος/η σου δεν σημαίνει ότι θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Πάντα θα υπάρχει ένας πιο γρήγορος από εσένα αλλά και κάποιος πιο αργός. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σου είναι ο εαυτός σου τον περασμένο μήνα – αυτόν πρέπει να ξεπεράσεις.

Μην ξεχνάς ότι το αργό τρέξιμο αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της αντοχής και της συνολικής απόδοσης.

Φυσικά, η ταχύτητα είναι προτέρημα για έναν δρομέα. Αλλά το μεγαλύτερο ατού σου είναι να καταλαβαίνεις πότε πρέπει να τη χρησιμοποιήσεις!