Η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μειώνει και τον κίνδυνο άνοιας κατά 15%, σύμφωνα με σημαντική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 34.000 άτομα ηλικίας 40 ετών. Τι ενέργειες έκαναν οι συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για 4 χρόνια για την υπέρταση; Πήραν τα φάρμακά τους, έχασαν βάρος και μείωσαν την κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ. Αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις συνδέθηκαν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν τα άτομα γνωστική έκπτωση.
Ο Μασούντ Χουσέιν, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτήρισε τη μελέτη ως «ορόσημο» στην έρευνα για την άνοια:
«Αποτελεί ένα ξυπνητήρι για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όχι μόνο για την προστασία της καρδιάς, αλλά και του εγκεφάλου», δήλωσε.
«Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, υπήρξε τόσο σημαντική μείωση στην εμφάνιση της άνοιας με την θεραπεία της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Αν και πολλοί ασθενείς και οι ιατροί τους κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζεται η υπέρταση, ίσως να μην εκτιμούν τον κίνδυνο που ενέχει για την ανάπτυξη άνοιας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί από 57,4 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2019 σε 152,8 εκατομμύρια έως το 2050», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Υπέρταση και άνοια- Αναλυτικά η μελέτη
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ιατρικό Κέντρο του Νότιου Δυτικού Τμήματος χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή και προσέφεραν εντατική καθοδήγηση υγειονομικής περίθαλψης σε 17.407 ασθενείς με αδιάγνωστη υπέρταση σε αγροτικές περιοχές της Κίνας. Πιο συγκεκριμένα, καθοδηγήθηκαν, όπως αναφέρθηκε, να χάσουν βάρος και να μειώσουν την ποσότητα αλατιού και αλκοόλ που κατανάλωναν.
Παράλληλα, 16.588 ασθενείς έλαβαν φροντίδα με τη μορφή συμβουλών για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και τακτική παρακολούθηση.
Ο κίνδυνος για άνοια από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε κατά 15% και η γενική πνευματική εξασθένηση μειώθηκε κατά 16% στην πρώτη ομάδα.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, υποδηλώνει ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειωθούν τα ποσοστά της πάθησης.
Η Δρ. Τζούλια Ντάντλεϊ, επικεφαλής ερευνών στην Alzheimer’s Research UK, δήλωσε:
«Θα πρέπει να εισαχθούν πολιτικές για τη μείωση του αλατιού, της ζάχαρης και των θερμίδων στα επεξεργασμένα τρόφιμα και να δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να ξεκινούν να διαχειρίζονται την υπέρταση νωρίτερα στη ζωή τους.
Η φροντίδα της καρδιάς και της υγείας των αιμοφόρων αγγείων είναι κάτι που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να βελτιώσουμε την γενική ευημερία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να προωθηθεί η καλή υγεία του εγκεφάλου».
Ο Δρ. Ρίτσαρντ Όκλεϊ, Αναπληρωτής Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στο Alzheimer’s Society, τόνισε επίσης:
«Ξέρουμε ότι ό,τι είναι καλό για την καρδιά μας, συνήθως είναι επίσης καλό και για το μυαλό μας. Αυτή είναι μία από τις πρώτες μεγάλες δοκιμές που εξετάζουν αν η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, υποστηριζόμενη από καθοδήγηση υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι υποσχόμενα.
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η παρέμβαση λειτουργούσε σε πραγματικές συνθήκες, σε αγροτικές περιοχές, χρησιμοποιώντας υγειονομικούς εργαζομένους που δεν είναι γιατροί. Ωστόσο, αυτή η τετραετής μελέτη δεν μπορεί να μας πει αν τα οφέλη θα διαρκέσουν μακροπρόθεσμα, επομένως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να ερευνούμε».