Αν και η τηλεργασία υποχωρεί όλο και περισσότερο μετά την κρίση του Covid-19, η επιστροφή στο γραφείο με φυσική παρουσία δεν σηματοδοτεί απαραίτητα την πλήρη επιστροφή στην «κανονικότητα».
Τα emails που αποστέλλονται οποιαδήποτε ώρα και οι ασταμάτητες ειδοποιήσεις παραμένουν, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τους εργαζομένους.
Παρά την αναγνώριση της ανάγκης για αλλαγές στον επαγγελματικό κόσμο, το πρότυπο της συνεχούς παρουσίας και του να είσαι μόνιμος συνδεμένος εξακολουθεί να παραμένει ισχυρό.
Σε τι αναφέρεται το δικαίωμα στην αποσύνδεση στον εργασιακό τομέα;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στη Γαλλία, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων αναμένει από τους εργοδότες τους συγκεκριμένα μέτρα για καλύτερο συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το γνωστό work-life balance.
Παρά την αναζήτηση ευελιξίας και ενός πιο «υγιεινού» εργασιακού περιβάλλοντος, οι εργαζόμενοι συναντούν διαρκή εμπόδια, κυρίως λόγω του παραδοσιακού «presenteeism» (παρουσιονισμός) της παλιάς συνήθειας δηλαδή, να παραμένει κανείς στο γραφείο για να αποδείξει τη δέσμευσή του, ακόμη και αν αυτό δεν είναι επωφελές για την παραγωγικότητα.
Σχεδόν το 40% των εργαζομένων παρατείνουν την εργάσιμη μέρα τους για να κάνουν καλή εντύπωση στους συναδέλφους ή στους προϊσταμένους τους. Στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών, το ποσοστό αυτό φτάνει το 62%, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη πίεση που δέχονται οι νέοι στην αρχή της καριέρας τους.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι για σχεδόν έναν στους δύο εργαζομένους, η παρουσία στο γραφείο παραμένει πιο σημαντική από τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.
Εν μέσω αυτών των συνθηκών, το δικαίωμα στην αποσύνδεση φαίνεται να παραμένει περισσότερο θεωρητικό παρά πρακτικό. Αν και το 74% των εργαζομένων δηλώνουν ότι πρόκειται για προτεραιότητα, μόνο το 42% παρατηρούν συγκεκριμένες ενέργειες από τους εργοδότες τους για την εφαρμογή του.
Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα στον εργασιακό τομέα;
Ωστόσο, πίσω από αυτές τις καλές προθέσεις, η αοριστία στις εργασιακές ισορροπίες παραμένει. Τα δύο τρίτα των εργοδοτών δηλώνουν ότι τα email δεν πρέπει να ελέγχονται εκτός των ωρών εργασίας, αλλά το 13% παραδέχονται ότι εξακολουθούν να περιμένουν γρήγορη απάντηση, ακόμη και το βράδυ.
Η έννοια του «FOMO» (Fear Of Missing Out) έχει εισχωρήσει στις επαγγελματικές επικοινωνίες, δημιουργώντας μία κατάσταση συνεχούς ανάγκης για συνδεσιμότητα.
Αποτέλεσμα είναι το 16% των εργαζομένων να ελέγχουν τα email τους αργά το βράδυ, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 27% στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Ακόμη και στις διακοπές, το 24% συνεχίζουν να ελέγχουν τα επαγγελματικά τους email. Η συνήθεια αυτή έχει γίνει δύσκολο να σπάσει, ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι είναι εκτός γραφείου.
Η ψηφιακή υπερφόρτωση επιδεινώνει την κατάσταση. Ένας στους πέντε εργαζομένους δηλώνει ότι αγχώνεται από την ποσότητα των emails που λαμβάνει καθημερινά. Ειδικά οι νεότεροι προτιμούν τη γραπτή επικοινωνία αντί για την προφορική, γεγονός που τροφοδοτεί μία συνεχόμενη ροή μηνυμάτων, επεκτείνοντας τη δουλειά σε όλο το 24ωρο.
Το δικαίωμα στην αποσύνδεση μπορεί είναι η λύση
Εάν υιοθετηθεί σωστά, το δικαίωμα στην αποσύνδεση, θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων, να ενισχύσει την ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα και να διατηρήσει τη δέσμευση των εργαζομένων. Το δικαίωμα στην αποσύνδεση δεν είναι απλά μια ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τις οθόνες, αλλά μια βαθιά αναθεώρηση της σχέσης μας με την εργασία και ακόμα πιο απαραίτητη ανάγκη για έχουμε μια ισορροπημένη καθημειρνότητα.