Ένας καλός και ενθαρρυντικός λόγος μπορεί να μας τονώσει και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μας σε σημαντικό βαθμό. Όταν στην δουλειά μας αναγνωρίζεται ο κόπος μας και η προσπάθεια μας, αμέσως νιώθουμε πιο ξεκούραστοι και έτοιμοι για να αποδώσουμε ακόμα περισσότερο.

Παρά τα οφέλη του επαίνου και της ισχυρής επίδρασής του, πολλοί εργαζόμενοι παρατηρούν ότι η εκδήλωση του είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Μικρές φράσεις που κάνουν τη διαφορά

«Μπράβο!». «Καλή δουλειά!». «Εύγε για αυτά τα καλά αποτελέσματα και την πρόοδο». Αυτές οι φράσεις μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά στον επαγγελματικό χώρο. Ενισχύσουν κατακόρυφα την αφοσίωση και τη γενική παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

Όταν ένας εργαζόμενος λαμβάνει έναν έπαινο, συνήθως νιώθει αναγνώριση και ενθάρρυνση, γεγονός που τον ωθεί να συνεχίσει με περισσότερη αφοσίωση και να βελτιώσει την απόδοσή του. Ο έπαινος είναι, λοιπόν, ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας. έπαινος

Ο έπαινος ως κινητήριος δύναμη

Καναδοί ερευνητές αποκάλυψαν τη δύναμη του επαίνου μέσω ενός ενδιαφέροντος πειράματος. Ένας ηθοποιός, που προσποιούταν τον φοιτητή ψυχολογίας, επαινούσε τους εθελοντές για τα ρούχα τους και στη συνέχεια τους ζητούσε να τον βοηθήσουν στη διανομή φυλλαδίων για μία πανεπιστημιακή εκδήλωση.

Το αποτέλεσμα; Το 79% των συμμετεχόντων που έλαβαν έναν έπαινο συμφώνησαν να βοηθήσουν, σε αντίθεση με μόλις το 46% όσων δεν είχαν δεχθεί επαινετικά σχόλια.

Αυτό το φαινόμενο βασίζεται στην ανθρώπινη ανάγκη για ανταπόδοση και αμοιβαιότητα: όταν κάποιος μας προσφέρει κάτι, όπως έναν έπαινο, νιώθουμε φυσική επιθυμία να ανταποκριθούμε και να ανταποδώσουμε.

Στον χώρο εργασίας, όταν ο διευθυντής επαινεί έναν εργαζόμενο, αναγνωρίζει την προσπάθειά του και τον ενθαρρύνει να συνεχίσει. Αυτό δημιουργεί μια θετική δυναμική όπου η αναγνώριση παρακινεί και άλλους εργαζομένους να υπερβούν τους εαυτούς τους, ενισχύοντας το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Η ομάδα νιώθει ότι οι ιδέες της αναγνωρίζονται, υπάρχει προοπτική εξέλιξης και κυρίως επιτυχίας.

Όλα με μέτρο και ειλικρίνεια…ακόμα και τα καλά λόγια  

Ωστόσο, όταν ο έπαινος δεν χρησιμοποιείται με μέτρο, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η συνεχής δημοσία επιβράβευση του ίδιου εργαζομένου μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αδικίας και να δημιουργήσει εντάσεις στην ομάδα. Ειδικότερα, η υπερβολική έμφαση στον ίδιο εργαζόμενο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης και να προκαλέσει απογοήτευση μεταξύ των υπολοίπων.

Επιπλέον, ένας έπαινος πρέπει να είναι αυθεντικός και να αντανακλά πραγματικές προσπάθειες και επιτυχίες. Οι γενικόλογοι έπαινοι όπως «Καλή δουλειά» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις μπορούν να φαντάζουν κενές φράσεις και να μην έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με μια έρευνα, το 46% των εργαζομένων σε 19 χώρες θεωρούν ότι οι έπαινοι που λαμβάνουν στη δουλειά δεν είναι ειλικρινείς.

Ο έπαινος επομένως είναι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία στον επαγγελματικό χώρο. Όταν χρησιμοποιείται σωστά και εγκάρδια, μπορεί να ενισχύσει την αφοσίωση, την παραγωγικότητα, την αλληλοεκτίμηση και το πιο σημαντικό να οδηγήσει σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον που επιτυγχάνει τους στόχους της ομάδας.