Έχετε ακούσει για κάποιες κοινότητες που η μακροζωία τους είναι αξιοσημείωτη, έτσι δεν είναι; Στην Ικαρία και σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν βρει το μυστικό για να ζούνε πολύ. Θα θέλαμε άραγε και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους; Αν ναι, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσέξουμε τη διατροφή μας!
Σίγουρα έχουμε αναρωτηθεί τελικά ποιες πρωτεΐνες είναι πιο ωφέλιμες για τον οργανισμό μας. Οι ζωϊκές ή οι φυτικές; Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να τρώμε κρέας ή λαχανικά; Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας, οι φυτικές πρωτεΐνες κερδίζουν κατά κράτος, αφού εξασφαλίζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Οι υπέρμαχοι της vegan διατροφής μπορούν να είναι ήσυχοι. Τα ρεβίθια, το τόφου ή τα μπιζέλια μπορούν να μας εγγυηθούν μακροζωία πολύ περισσότερο από ό,τι μία μπριζόλα. Η πρόσφατη σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications το επιβεβαιώνει.
Φυτική πρωτεΐνη και μακροζωία
Στην εν λόγω έρευνα, μελέτησαν δεδομένα για την προσφορά τροφίμων και δημογραφικά στοιχεία από το 1961 έως το 2018, από 101 χώρες.
Τα δεδομένα διορθώθηκαν για να λαμβάνονται υπ’ όψιν το μέγεθος του πληθυσμού και ο πλούτος, με σκοπό να κατανοηθεί εάν ο τύπος της πρωτεΐνης που καταναλώνεται είχε επίδραση όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στη μακροζωία.
Οι επιπτώσεις από τις ζωικές τροφές σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν μια μικτή εικόνα, επειδή, μεταξύ άλλων, για τα παιδιά είναι λιγότερες από ό,τι για τους ενήλικες.
Με βάση τη μελέτη, για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, ιδανικό φαίνεται να είναι ένα διατροφικό σύστημα που προσφέρει μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών και λιπαρών, όπως είναι το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, αφού αυτό μείωσε τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας.
Ωστόσο, στους ενήλικες, συνέβαινε το αντίθετο, καθώς οι φυτικές πρωτεΐνες ήταν αυτές που αύξησαν το συνολικό προσδόκιμο ζωής τους.
Ζουν περισσότερο στην Ινδία ή στις ΗΠΑ;
Για να κατανοήσουν την επίδραση που έχουν οι διατροφικές συνήθειες που βασίζονται σε φυτικές ή ζωικές πρωτεΐνες στη μακροζωία του ανθρώπου, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με την προσφορά τροφίμων σε 101 χώρες, σε διάστημα 60 ετών.
Τα δεδομένα περιλάμβαναν την ποσότητα τροφής που παραγόταν ανά χώρα, καθώς και τα επίπεδα θερμίδων, πρωτεϊνών και λιπαρών που ήταν διαθέσιμα προς κατανάλωση.
Οι χώρες που μελετήθηκαν αντιπροσώπευαν μια ποικιλία διατροφικών συστημάτων, περιλαμβάνοντας χώρες με υψηλότερη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Αργεντινή, αλλά και περιοχές με υψηλότερη κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως το Πακιστάν και η Ινδονησία.
Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι στις χώρες όπου η συνολική διαθεσιμότητα φυτικών πρωτεϊνών ήταν υψηλότερη, όπως για παράδειγμα στην Ινδία, οι άνθρωποι ζούσαν σχετικά περισσότερο από ότι στις χώρες όπου οι ζωικές πρωτεΐνες υπήρχαν σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, όπως οι ΗΠΑ.
Ζωικές πρωτεΐνες και προβλήματα υγείας
Πολλές παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζωικής πρωτεΐνης, ιδιαίτερα επεξεργασμένου κρέατος, με μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Από την άλλη πλευρά, η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, αυτή δηλαδή που περιλαμβάνει όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και μείωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας.
Τι κοινό έχουν η Ικαρία, η Ιαπωνία και η Καλιφόρνια
Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι φυτικές διατροφές έχουν συμβάλει στη μακροζωία των πιο μακρόβιων κοινοτήτων στον κόσμο.
Σε διάφορα μέρη της γης, όπως στην Οκινάουα στην Ιαπωνία, στην Ικαρία στην Ελλάδα και στη Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, φαίνεται πως είναι οι διατροφικές συνήθειες που έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των κατοκων.
Μακροζωία του πλανήτη
Σύμφωνα με τους μελετητές, η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής, αλλά καθώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, η προέλευση της πρωτεΐνης ελέγχεται αυστηρότερα.
Συγκεκριμένα, οι χώρες στρέφονται προς την απανθρακοποίηση, δηλαδή τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο τομέας της κτηνοτροφίας ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό εκπομπών επικίνδυνων αερίων, οπότε μια μειωμένη κατανάλωση ζωϊκής πρωτεϊνης μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον γενικότερα.
Η γνώση ότι η φυτική πρωτεΐνη σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική, λοιπόν, αφού μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι εξαρτάται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όχι μόνο το πόσα χρόνια θα ζήσουμε εμείς, αλλά και ο ίδιος ο πλανήτης!