Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να χασμουριέται συχνά; Είστε από αυτούς που χρειάζονται λίγο περισσότερο καφέ για να ξυπνήσουν; Νιώθετε ότι σας λείπει ύπνος; Αυτά τα σημάδια υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι μία ένδειξη για κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με τον ύπνο μας, σύμφωνα με νέα σχετική έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM).
Βάσει της εν λόγω έρευνας, το να χασμουριόμαστε δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Σημαίνει ότι νυστάζουμε μέσα στη μέρα, κάτι που δείχνει ότι ενδέχεται να κινδυνεύει ακόμη και η υγεία μας. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κακός ύπνος που βρίσκεται πίσω από αυτό το σύμπτωμα, μπορεί να μας βλάψει μακροπρόθεσμα.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η υπνηλία είναι μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία με ευρείες συνέπειες, ενώ προσθέτουν ότι πολλά μπορεί να συμβούν εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Από τα ατυχήματα λόγω υπνηλίας κατά την οδήγηση μέχρι τα λάθη στον χώρο εργασίας και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, οι επιπτώσεις της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζουν καθημερινά τα άτομα και την κοινωνία, τονίζουν.
Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, τουλάχιστον επτά έως οκτώ ωρών, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ή την επιδείνωση προβλημάτων υγείας, όπως του διαβήτη, της κατάθλιψης, των καρδιοαγγειακών και νεφρικών παθήσεων, της υψηλής πίεσης του αίματος, της παχυσαρκίας και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Με το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ να αναφέρουν ότι βιώνουν υπερβολική υπνηλία, η σημασία της αναγνώρισης των παρεμβάσεων που αναγνωρίζουν, αξιολογούν και θεραπεύουν αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Λίγος ύπνος, γιατί κινδυνεύουμε
Όταν το σώμα είναι κουρασμένο διαρκώς, αντιδρά περίεργα. Το χασμουρητό είναι μία από αυτές τις αντιδράσεις στις οποίες προβαίνει ο ανθρώπινος οργανισμός για να αντιμετωπίσει την κόπωση και την υπνηλία που αισθάνεται.
Το χασμουρητό δεν είναι τίποτα άλλο, λοιπόν, παρά ένα σήμα, που υποδεικνύει την κούραση που αισθάνεται ένας άνθρωπος. Το σώμα εκφράζεται, «φωνάζει», επιχειρεί να μας δείξει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, ότι του λείπει ύπνος και ότι χρειάζεται ξεκούραση.
Όμως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα δεδομένα δείχνουν πως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με ακρίβεια το επίπεδο της εξάντλησής μας. Η ικανότητά μας αυτή, μετά από μία χρόνια μερική στέρηση ύπνου φθίνει.
Με άλλα λόγια, νομίζουμε ότι είμαστε καλά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε, γιατί είμαστε εξαντλημένοι και πλέον δεν το καταλαβαίνουμε. Το σώμα όμως ξέρει.
Πώς λειτουργεί ένας «κουρασμένος» εγκέφαλος
Πειράματα που έχουν γίνει κατά καιρούς, ώστε οι ειδικοί να τεστάρουν πώς λειτουργεί ένας «κουρασμένος» εγκέφαλος, έχουν μελετήσει τον χρόνο αντίδρασης σε ερεθίσματα, την ικανότητα ανάκλησης, τη μνήμη και τον συντονισμό.
Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι πως οι άνθρωποι που το μυαλό και το σώμα τους είναι εξαντλημένα από την χρόνια έλλειψη ύπνου, κάνουν πολλαπλά λάθη, ενώ παράλληλα έχουν την ψευδαίσθηση πως δεν τα κάνουν.
Είναι τρομακτικό το ότι συνεχίζουν να έχουν μια υπερβολικά υψηλή αίσθηση εμπιστοσύνης ότι είναι καλά, τη στιγμή που ο εγκέφαλος, λόγω της συνεχούς υπνηλίας που αισθάνεται, μπορεί να παίρνει μικρούς «υπνάκους», κάτι που μπορεί να τους εκθέσει, να τους αποσυντονίσει από μία σημαντική εργασία ή ακόμη και να τους θέσει σε κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, οι μελετητές λένε πως, όταν το σώμα κουράζεται για χρόνια, ο εγκέφαλος αρχίζει να ρυθμίζεται στο να μπαίνει σε σύντομους ύπνους διάρκειας δύο, τριών έως ίσως και δέκα δευτερολέπτων και μετά να ξυπνά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.