Η φυσική αδράνεια εκτιμάται ότι επηρεάζει το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού και συνδέεται με την εμφάνιση και την επιδείνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, πέραν των σωματικών προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν όταν δεν κάνουμε την άσκηση, τρόπο ζωής.
Από την άλλη πλευρά, έρευνες έχουν δείξει πως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, βελτιώνει τα αποτελέσματα και μάλιστα, ως προς την ψυχική υγεία, σε επίπεδο που συγκρίνεται με τις “χρυσές” ψυχοθεραπευτικές και φαρμακευτικές θεραπείες. Ωστόσο, τα μακροχρόνια αποτελέσματα συχνά επηρεάζονται από την έλλειψη κινήτρου.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mental Health and Physical Activity, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην Αγγλία, ανέφεραν ότι ο συνδυασμός της παρακολούθησης βημάτων και της εξάσκησης της ενσυνειδητότητας μέσω εφαρμογών στο κινητό, ενίσχυσε σημαντικά το κίνητρο για άσκηση στους συμμετέχοντες.
Απολαμβάνουμε περισσότερο την άσκηση συνδυάζοντας 2 δραστηριότητες
Στη μελέτη συμμετείχαν 109 ενήλικες από την Αγγλία που δεν πληρούσαν τα προτεινόμενα επίπεδα δραστηριότητας.
Για 30 ημέρες, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να στοχεύσουν σε 8.000 βήματα την ημέρα χρησιμοποιώντας ένα βασικό βηματομετρητή. Η μισή ομάδα των συμμετεχόντων κλήθηκε επίσης να ακολουθήσει ένα καθημερινό πρόγραμμα ενσυνειδητότητας μέσω εφαρμογής στο κινητό. Το πρόγραμμα ενσυνειδητότητας περιλάμβανε σύντομες πρακτικές που επικεντρώνονταν στην επίγνωση του σώματος, την κίνηση και την άσκηση.
Στο τέλος των 30 ημερών, και οι δύο ομάδες είχαν αυξήσει τα επίπεδα της δραστηριότητάς τους ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Η ομάδα που συνδύασε την καταμέτρηση βημάτων και τις ασκήσεις ενσυνειδητότητας, αύξησε τη δραστηριότητά της σε 373 λεπτά κατά μέσο όρο μέτρια άσκηση την εβδομάδα, ενώ η ομάδα που μετρούσε μόνο τα βήματα, περίπου 297 λεπτά την εβδομάδα.
Ωστόσο, η πρώτη ομάδα ανέφερε επίσης σημαντικά ισχυρότερη θέληση να συνεχίσει να ασκείται.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και η βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση ενσυνειδητότητας σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των βημάτων μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να κινούνται περισσότερο, κάτι που μπορεί να έχει διαρκή οφέλη», δήλωσε η Δρ Μάσα Ρέμσκαρ, επικεφαλής ερευνήτρια από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, σε δελτίο τύπου. «Η βοήθεια των ανθρώπων να αναπτύξουν αυτό το εσωτερικό κίνητρο είναι απαραίτητη, ειδικά σε μια εποχή που πολλοί αγωνίζονται να παραμείνουν δραστήριοι», συνέχισε η ίδια.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Μαξ Ουέστερν από το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια συναρπαστική μελέτη που συνδυάζει την εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα με στρατηγικές που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κινηθούν περισσότερο και να εσωτερικεύσουν το κίνητρο για φυσική δραστηριότητα».
«Ανυπομονούμε να εξελίξουμε αυτά τα εργαλεία ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και αποτελεσματικά, ειδικά για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ισορροπήσουν στην καθημερινότητά τους ανταγωνιστικές απαιτήσεις», συμπλήρωσε.