Δεν είναι μυστικό ότι το καθημερινό στρες μάς γερνά πρόωρα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Metabolism» επιβεβαιώνει ότι η βιολογική ηλικία των ανθρώπων αυξάνεται ραγδαία λόγω του έντονου άγχους.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μπορεί να αντιστραφεί μετά από μια περίοδο «ανάρρωσης» από στρεσογόνες καταστάσεις. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Psychology & Health», δύο εβδομάδες διακοπών χωρισμένες σε πέντε σύντομα διαστήματα το χρόνο συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 24%. Ωστόσο, ακόμα και μια σύντομη, τετραήμερη εκδρομή μπορεί να κάνει θαύματα, υπογραμμίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Environmental Research and Public Health».

Επιπλέον, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι τα ταξίδια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση. Όπως αναφέρεται σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Travel Research», οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου. Μάλιστα η ερευνητική ομάδα προτείνει την «ταξιδιωτική θεραπεία» («travel therapy») σε όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.

H ευεξία και η μακροβιότητα στο επίκεντρο

Το κλασικό τουριστικό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα – φαγητό» δίνει σταδιακά τη θέση του σε ταξίδια που προσφέρουν προσωπική ανάπτυξη, θεραπεία και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Πολλοί ταξιδιώτες προτιμούν προορισμούς που τους βοηθούν να επενδύσουν στην υγεία και τη μακροζωία τους, αντί να επιστρέφουν από τις διακοπές κουρασμένοι.

Sleep tourism – Η ταξιδιωτική τάση που θα σας στείλει για… ύπνο

Το ταξίδι δεν είναι πλέον μόνο για να εξερευνήσετε, να αδράξετε τη μέρα ή να παρτάρετε, αλλά και για να κοιμηθείτε. Σε έναν κόσμο που κοιμάται όλο και λιγότερο, η ανάγκη για ποιοτική ξεκούραση έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ. Δεν είναι τυχαίο που τα sleep retreats βρίσκονται στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτιμήσεων.

Πνευματική διαύγεια και ενσυνειδητότητα

Ποιος είπε ότι πρέπει να πιείτε και να ξενυχτήσετε για να περάσετε καλά; Για πολλά χρόνια, οι διακοπές περιστρέφονταν γύρω από τη νυχτερινή ζωή και το hangover. Τώρα μια νέα τάση, αυτή της νηφαλιότητας (sober curious travel ή dry tripping), αλλάζει τα δεδομένα και επαναπροσδιορίζει τα ταξίδια ως μια πιο ασφαλή, υγιεινή και συνειδητή εμπειρία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πολλοί ταξιδιώτες της Γενιάς Z αλλά και οι Millennials δηλώνουν ότι θα τους ενδιέφερε να διαμείνουν σε ένα ξενοδοχείο που προσφέρει εναλλακτικές επιλογές, όπως mocktails. Επιπλέον, αρκετοί προτίθενται να ανταλλάξουν τις βραδινές εξόδους με άλλες δραστηριότητες για να δημιουργήσουν αξέχαστες αναμνήσεις και να γλιτώσουν το hangover. Δοκιμάστε το και, ίσως, μετά το ταξίδι, η νηφαλιότητα γίνει τρόπος ζωής σας.

Ψηφιακή αποτοξίνωση στις διακοπές

Η συνεχής χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, με e-mails και μηνύματα να μας βομβαρδίζουν στα social media, αυξάνει τα επίπεδα στρες και μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης. Η διαρκής απόσπαση της προσοχής και η διέγερση που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκπαιδεύουν το μυαλό να μην μπορεί να συγκεντρώνεται σε ένα μόνο πράγμα.

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking» διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν διάλειμμα από αυτούς τους περισπασμούς, ακόμα και για μία εβδομάδα, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την ψυχική υγεία τους. Πολλοί ταξιδιώτες επιθυμούν πιο αυθεντικές, ουσιαστικές στιγμές και δημιουργικές δραστηριότητες χωρίς οθόνες. Νιώθουν την ανάγκη να ξεφύγουν από τον ψηφιακό θόρυβο των αδιάκοπων ειδοποιήσεων, να αποσυνδεθούν από την τεχνολογία και να συνδεθούν με τον εσωτερικό κόσμο τους.

Υπαίθρια αναψυχή και σύνδεση με τη φύση

Ποτέ δεν ήμαστε τόσο μακριά από τη φύση όσο σήμερα. Μέχρι το 2050, το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται να ζει σε πόλεις. H πολύβουη πραγματικότητα των αστικών κέντρων έχει διαμορφώσει ένα περιβάλλον δύσκολα βιώσιμο για τον άνθρωπο. Δεν είναι λίγες εκείνες οι μελέτες που συνδέουν τη διαρκή έκθεση στη φασαρία και τη ρύπανση με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αντίθετα, το να βρισκόμαστε έξω, στον καθαρό αέρα, είναι καλό για την καρδιά και τη μείωση του στρες. Μια πρόσφατη έρευνα υπολόγισε ότι σχεδόν το 10% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο αν περνούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα σε ένα πάρκο.

Στην Ιαπωνία οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας συνιστούν στους ανθρώπους να περπατούν σε φυσικά περιβάλλοντα, μια πρακτική που ονομάζεται «λουτρό στο δάσος» («shinrin-yoku»). Οι ερευνητές έχουν συσχετίσει αυτήν τη μορφή οικοθεραπείας με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη), η οποία ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Όταν είστε απασχολημένοι στη δουλειά όλη την εβδομάδα, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο να συνδεθείτε με τη φύση. Η καλύτερη ευκαιρία να το δοκιμάσετε είναι στις διακοπές. Οι ήχοι των ζώων, τα αρώματα των λουλουδιών, το φως του ήλιου ανάμεσα στα φύλλα και ο φρέσκος αέρας είναι βέβαιο ότι θα σας αναζωογονήσουν.