Κι όμως η γυμναστική χρόνια δεν κοιτά! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να εμφανίζουν λιγότερο μυϊκό πόνο μετά την άσκηση.
Η μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Lancaster University, έχει δημοσιευθεί στο Journal of Ageing and Physical Activity (JAPA) και περιλαμβάνει δεδομένα από 36 μελέτες. Οι νεότεροι συμμετέχοντες στην μελέτη ήταν από 18 έως 25 ετών και οι μεγαλύτεροι ήταν άνω των 35 ετών.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι μεγαλύτεροι ενήλικες δεν φάνηκαν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη απώλεια μυϊκής λειτουργίας μετά την άσκηση σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα.
Ποιο “ανθεκτικοί” στην γυμναστική οι μεγαλύτεροι;
Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι ο μυϊκός πόνος φάνηκε να είναι σταθερά χαμηλότερος στους μεγαλύτερους ενήλικες, με μειώσεις περίπου 34% στις 48 ώρες και 62% στις 72 ώρες σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα επίπεδα της κινάσης της κρεατίνης, ένας δείκτης μυϊκής βλάβης, φάνηκαν να είναι περίπου 28% χαμηλότερα στους μεγαλύτερους ενήλικες στις 24 ώρες μετά την άσκηση.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, παρά τις φυσιολογικές αλλαγές της γήρανσης, η μυϊκή ανθεκτικότητα παραμένει σχετικά σταθερή, επιτρέποντας στα μεγαλύτερα άτομα να παραμένουν δραστήρια χωρίς να ανησυχούν για παρατεταμένη αδυναμία ή απώλεια της μυϊκής τους λειτουργίας.
Επιπλέον το φύλο φάνηκε να παίζει ρόλο στην αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας, με τους άνδρες να παρουσιάζουν ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση της μυϊκής λειτουργίας μετά την άσκηση από ό,τι οι γυναίκες.
Δεν παρατηρήθηκε επίσης, διαφορά στους δείκτες μυϊκής βλάβης ανεξάρτητα από το εάν ήταν άσκηση αντίστασης (για παράδειγμα βάρη) ή αντοχής (για παράδειγμα τρέξιμο) ή εάν αφορούσε το πάνω ή το κάτω μέρος του σώματος.
Πιο δυνατοί από όσο φαίνονται…
«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά επειδή αμφισβητούν την υπόθεση ότι οι γηράσκοντες μύες ανακάμπτουν πιο αργά ή είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβες που προκαλούνται από την άσκηση» αναφέρουν οι ερευνητές.
«Αυτή η αντίληψη συχνά αποθαρρύνει τους μεγαλύτερους ενήλικες από το να ξεκινήσουν γυμναστική συχνά εξαιτίας φόβων για παρατεταμένο πόνο ή αδυναμία» συμπληρώνουν οι ίδιοι.
Εάν όμως, εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα μυϊκής βλάβης από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, οι στρατηγικές αποκατάστασης, τα προγράμματα προπόνησης και η φροντίδα μετά την άσκηση θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ανάλογα για να καλύπτουν τις ανάγκες και τους στόχους τους, δηλώνουν.
Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την σημασία της φυσικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, τονίζοντας ότι η γήρανση δεν ισοδυναμεί με αδυναμία ή μειωμένη αποκατάσταση.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτά τα νέα στοιχεία μπορούν να παρακινήσουν τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες για να βελτιώσουν την υγεία, την κινητικότητα και την ποιότητα της ζωής τους.
Ωστόσο, πριν να ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα άσκησης, είναι σημαντικό να λάβετε την έγκριση του γιατρού σας.