Θρεπτικά, ευέλικτα και νόστιμα, τα αβοκάντο έχουν κερδίσει επάξια την θέση τους στην διατροφή μας. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι λαχανικά, στην πραγματικότητα είναι φρούτα, μέλος της οικογένειας Lauraceae. Αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικων, συμπεριλαμβανομένων των ευργετικών για την καρδιά λιπαρών αλλά και των ωφέλιμων για το έντερο φυτικών ινών.

Το αβοκάντο περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, κάλιο και βιταμίνη Β5 και αυτά είναι τα οφέλη που θα σας πείσουν να το ενσωματώσετε στα γεύματά σας:

Ενισχύει το έντερο

Επιστημονική μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο Journal of Nutrition, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αβοκάντο θα μπορούσε να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου, εκατομμύρια μικροοργανισμούς από χιλιάδες διαφορετικά είδη, όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και μικρόβια.

Τα αβοκάντο αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών και διαλυτών ινών. Εκτός από την καλύτερη πέψη, οι πρεβιοτικές ίνες φαίνεται να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού αλλά και την βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

“Θωρακίζει” την καρδιά

Έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, επισημαίνει ότι το αβοκάντο φαίνεται να έχει μέτρια ευεργετική επίδραση στην μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης, γνωστή ως χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL).

Άλλη μελέτη αναφέρει ότι η αντικατάσταση ενός μέρους της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων με ένα ολόκληρο ή μισό αβοκάντο μπορεί να βελτιώνει ενδείξεις καρδιαγγειακής φλεγμονής, όπως η ροή του αίματος, η ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Βελτιώνει την γνωστική λειτουργία

Επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη στο International Journal of Psychophysiology, συνδέει την καθημερινή κατανάλωση ενός αβοκάντο με αυξημένα επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα, τα οποία σχετίζονται με γνωστική ευελιξία, βελτιωμένη όραση, εύρυθμη γνωστική λειτουργία και οπτική μνήμη.

Πώς να τα προσθέσετε στην διατροφή σας

Μόλις ωριμάσουν, μπορούν να καταναλωθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, μπορείτε να φτιάξετε συνοδευτικό γουακαμόλε ή να τα προσθέσετε στα smoothie σας για μια πιο βουτυρένια υφή.

Επιλογές για το πρωινό ή το brunch: 

Μια θρεπτική επιλογή πρωινού που μπορείτε να ετοιμάσετε σε λίγα λεπτά είναι το αβοκάντο με αυγό.

Για μια πιο χορταστική επιλογή, μπορείτε να φτιάξετε ένα αβοκάντο toast με αβγό και τραγανή φέτα.

Επιλογές για τo μεσημεριανό: 

Χορταστική και θρεπτική η ρεβιθοσαλάτα με αβοκάντο, ταχίνι και γαρίδες είναι η ιδανική επιλογή για το μεσημεριανό σας.

Εάν θέλετε κάτι γρήγορο και εύκολο για τις μέρες που βιάζεστε, τότε ένα τοστ με μπέικον και αβοκάντο θα σας κρατήσει χορτάτους.

Επιλογές για τo βραδινό: 

Εάν προτιμάτε κάτι ελαφρύ, τότε μια τορτίγια με κοτόπουλο και αβοκάντο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Μπορείτε επίσης να την δοκιμάσετε και ως σνακ μέσα στη μέρα.

Εναλλακτικά, εάν θέλετε μια πιο δροσιστική επιλογή, μπορείτε να δοκιμάσετε την μακαρονοσαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο.

Επιλογές για το γλυκό: 

Επειδή κανένα γεύμα δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς το γλυκό, μπορείτε να δοκιμάσετε την λαχταριστή μους σοκολάτας με αβοκάντο.

Ενώ αν θέλετε κάτι σε παγωτό, μπορείτε να δοκιμάσετε το εναλλακτικό αλλά και θρεπτικό παγωτό αβοκάντο με γάλα καρύδας.