Συχνά μπορεί να έχετε νιώσει άσχημα σε μία κουβέντα, επειδή κάποιος σας έφερε σε δύσκολη θέση. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που δεν σέβονται τον συνομιλητή τους, τον διακόπτουν ή τον προσβάλλουν. Ποιοι είναι αυτοί οι τοξικοί συνομιλητές; Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε;

Οι συγκεκριμένοι τύποι συνομιλητή δεν ενδείκνυνται για συζητήσεις, μιας και συνήθως μας προκαλούν εκνευρισμό και έτσι η επικοινωνία δεν έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Τις περισσότερες φορές αγνοούν αυτά που λέμε ή τα απορρίπτουν αμέσως. Ορισμένοι, μάλιστα, μιλούν πάνω στα δικά μας λόγια ή καταπατούν τη γνώμη μας, υποτιμώντας την αξία της και κατ’ επέκταση την προσωπικότητά μας.

Επίσης, αυτά τα δυσλειτουργικά άτομα, έχουν μερικές φορές το συνήθειο να στρέφουν τη συζήτηση γύρω από τον εαυτό τους, προβάλλοντας έτσι δικά τους συμπλέγματα.

Τρία είναι τα βασικά σημάδια, όταν πρόκειται για τοξικούς συνομιλητές:

  • Ενδέχεται να μην δίνουν σημασία στα λεγόμενά σας, θέλοντας να τα υποτιμήσουν.
  • Η συζήτηση μαζί τους παραμένει επιφανειακή.
  • Αντί να επικεντρώνονται στο περιεχόμενο της συζήτησης, επιτίθενται στον χαρακτήρα μας.

Αν και τα στυλ επικοινωνίας είναι περίπλοκα και διαφορετικά ανάλογα με τα άτομα και τις συνθήκες, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες υγιούς επικοινωνίας. Το να επικοινωνούμε με υγιή τρόπο με τους άλλους είναι ζωτικής σημασίας για τις περισσότερες σχέσεις.

Τι είναι ο ενεργητικός ακροατής

Ο όρος ενεργητικός ακροατής αναφέρεται σε έναν τύπο ακρόασης, όπου ο ακροατής όχι μόνο ακούει προσεκτικά τα λεγόμενα του συνομιλητή του, αλλά και προσπαθεί να κατανοήσει πλήρως την ουσία και τα συναισθήματα πίσω από τα λόγια του.

Είναι μια τεχνική επικοινωνίας, η οποία απαιτεί από τον ακροατή να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, να δείχνει ενδιαφέρον και να ανταποκρίνεται με τρόπο που ενθαρρύνει την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.

Αν το άτομο με το οποίο έχουμε αλληλεπίδραση δεν περιμένει έστω μία στιγμή για να αναλογιστεί ό,τι είπατε και αντ’ αυτού διακόπτει αμέσως με τις σκέψεις του, αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Οι περισσότεροι ενεργητικοί ακροατές κάνουν μια παύση, αφού κάποιος εκφράσει την άποψή του και αναλογίζονται το υλικό. Ένας τοξικός συνομιλητής δεν έχει τη δεξιότητα του ενεργητικού ακροατή.

Παράλληλη επικοινωνία

Εξίσου προβληματική μπορεί να είναι μια συζήτηση, αν κάποιος για παράδειγμα λέει μια ιστορία για το παιδί του και ο συνομιλητής τους αντί να σχολιάσει κάτι για αυτό, προσπαθώντας να ενισχύσει τη συζήτηση, αμέσως αντεπιτίθεται με μία δική του ιστορία.

Αυτό δείχνει ότι ο άλλος δεν ενδιαφέρεται για την ιστορία μας, δεν τον νοιάζει να καταλάβει εμάς ή να μοιραστεί κάποιο σημαντικό μας ζήτημα, παρά προτιμά να μιλά για τον ίδιο, χωρίς στην ουσία να ακούει εμάς.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να εμβαθύνουν στη συζήτηση, παραμένοντας στην επιφάνεια και την τυπικότητα, κάτι που μπορεί να γίνει εξαιρετικά ενοχλητικό, όταν εμείς θέλουμε να ανοιχτούμε και να αναλύσουμε ένα θέμα.

Αγενής διαφωνία

Κάποιος που δεν θέλει να ακούσει για μια γνώμη ή ένα συναίσθημα που δεν είναι το ίδιο με το δικό του, αντιδρά τις περισσότερες φορές αμυντικά, επιτιθέμενο στον άλλον.

Για παράδειγμα, αν πούμε στη μητέρα μας ότι αγοράσαμε ένα ακριβό φόρεμα, αντί να πει «να το χαρείς, θα σου πηγαίνει πολύ», μπορεί να σχολιάσει κάτι σαν «μα είναι πολύ ακριβό, θα έπρεπε να κράτησες λίγα λεφτά, για να τα ξοδέψεις σε κάτι πιο ουσιαστικό».

Είναι εντάξει ο άλλος να έχει διαφορετική άποψη από εμάς, όμως το να επικοινωνεί την αντίθεσή του, με επιθετικότητα δεν βοηθά στην επικοινωνία.