Όλοι περνάμε περιόδους κατά τις οποίες ένα πρόβλημα μας βαραίνει και δυστυχώς δεν μπορεί να λυθεί άμεσα. Όταν εμφανίζονται τέτοια αγχωτικά γεγονότα, συχνά βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αναμονής. Πώς δεν θα επιτρέψουμε στο άλυτο πρόβλημα να μας στερήσει την ηρεμία και να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας;
Ακολουθούν 5 πρακτικές για να διατηρήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα:
-
Κάνε ερωτήσεις που αλλάζουν την οπτική σου
Ο τρόπος που βλέπουμε ένα πρόβλημα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το βιώνουμε. Μερικές ερωτήσεις που μπορείς να θέσεις στον εαυτό σου περιλαμβάνουν:
- Αν τελικά αυτό το πρόβλημα αποδειχθεί ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό, πώς θα ήθελα να το είχα αντιμετωπίσει; Τι περισσότερο θα ήθελα να είχα κάνει και τι λιγότερο;
- Αν το πρόβλημα λυνόταν μαγικά τώρα, πώς θα φερόμουν σήμερα; Πώς θα ένιωθα;
- Αν ήμουν βέβαιος/η ότι αυτό το πρόβλημα δεν θα λυνόταν για μήνες, πώς θα προσαρμοζόμουν;
Αυτές οι ερωτήσεις βοηθούν να φανταστείς τη ζωή σου να συνεχίζεται ομαλά παρά το πρόβλημα.
-
Υγιής διαχωρισμός Vs αποφυγής
Υγιής διαχωρισμός είναι όταν έχει κανείς κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα και απλώς περιμένει. Αποφυγή σημαίνει κάποιος/α να μην ενεργεί επειδή το πρόβλημα τον/την κατακλύζει. Σε ποιο σημείο άραγε βρίσκεσαι;
Πώς μοιάζει ο διαχωρισμός:
- Έχω κάνει τα βήματα που μπορώ και ξέρω πότε θα κάνω το επόμενο.
- Καταγράφω όσα δεν μπορώ να ελέγξω αυτή τη στιγμή και τα αφήνω στην άκρη.
- Επιλέγω συνειδητά να εστιάσω σε άλλες πλευρές της ζωής μου για να διατηρήσω την ισορροπία μου.
Πώς μοιάζει η αποφυγή:
- Δεν κάνω τίποτα γιατί η κατάσταση με ξεπερνά.
- Λέω συνεχώς “θα το κάνω αργότερα” χωρίς να το ορίζω.
- Χρησιμοποιώ περισπασμούς για να ξεχαστώ, όχι για να γειωθώ.
Αν διαπιστώσεις ότι αποφεύγεις τα πράγματα, δοκίμασε να αφιερώσεις μια ολόκληρη ημέρα για να ασχοληθείς με αυτό, αντί να το… στριμώχνεις στην καθημερινότητά σου.
-
Ξεκουράσου
Το άγχος ενεργοποιεί τη λειτουργία “συναγερμού” στο σώμα και το μυαλό. Όμως, η ξεκούραση είναι απαραίτητη για να παραμένεις σε καλή κατάσταση ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς όταν έρθει ξανά η στιγμή της δράσης.
Φρόντισε να κοιμάσαι, να ξεκουράζεσαι και να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν, για να είσαι έτοιμος/η όταν χρειαστεί ξανά να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.
-
Κάνε κάτι θετικό
Οι καλές συνήθειες μας γειώνουν. Όταν διαταράσσονται από εξωτερικούς παράγοντες, η ψυχολογική μας σταθερότητα δοκιμάζεται. Αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις τη συνήθη ρουτίνα σου, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να κάνεις κάτι απλό και θετικό που συνήθως αναβάλλεις, για παράδειγμα:
- Τακτοποίησε την τσάντα σου.
- Αγόρασε κάτι χρήσιμο που είχες κατά νου.
- Καθάρισε ένα συρτάρι.
- Πήγαινε μια βόλτα.
Ακόμη και αυτές οι μικρές κινήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς πως έχεις τον έλεγχο.
-
Δώσε στον εαυτό σου το μήνυμα που έχει ανάγκη
Το άγχος μάς κάνει συχνά να νιώθουμε πως δεν τα καταφέρνουμε. Μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις όπως: «δεν είμαι αρκετά καλός/ή», «δεν μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου», ή «κανείς δεν με στηρίζει».
Προσπάθησε να δεις τι κάνεις καλά, ακόμα κι αν δεν το κάνεις τέλεια. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι το να αντιμετωπίζεις προβλήματα είναι ανθρώπινο και μας αφορά όλους.
Μερικές φορές, βοηθάει να είμαστε πιο ανοιχτοί προς την εμπειρία, χωρίς να τη χαρακτηρίζουμε ως “καλή” ή “κακή”. Στη φιλοσοφία της ενσυνειδητότητας, δεν υπάρχουν καλές ή κακές εμπειρίες. Υπάρχουν μόνο εμπειρίες…