Σύμφωνα με διεθνή μελέτη για την απιστία, η οποία εξέτασε αυτό το ασυνήθιστο «πολιτισμικό φαινόμενο», περισσότερο από το μισό ποσοστό των ατόμων παραδέχεται ότι έχει υπάρξει άπιστο.
Αλλά σε ποια χώρα η απιστία είναι πιο διαδεδομένη; H πρόσφατη μελέτη φέρνει στο φως απαντήσεις, κάποιες μάλιστα, ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.
Η απιστία δεν γνωρίζει σύνορα
Η απιστία είναι ένα φλέγον θέμα που αφορά και θα εξακολουθεί να αφορά τις ερωτικές σχέσεις εδώ και πολλούς αιώνες παγκοσμίως. Άλλοτε ως ταμπού, άλλοτε ως κάτι σχεδό αναμενόμενο και αποδεκτό, αντικατοπτρίζει διαφορετικές πολιτισμικές, κοινωνικές και προσωπικές πραγματικότητες, ανάλογα με τη χώρα.
Αν λέμε λοιπόν πως η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα, φαίνεται πως το ίδιο ισχύει και για την απιστία. Μετά λοιπόν από την διεξαγωγή της έρευνας, συντάχθηκε μια λίστα με τις χώρες όπου οι άνθρωποι απατούν περισσότερο τους συντρόφους τους. Στην κορυφή αυτού του όχι και τόσο τιμητικού καταλόγου βρίσκεται η Ταϊλάνδη, με ποσοστό απιστίας που αγγίζει το 51%. Δηλαδή, περισσότεροι από ένας στους δύο Ταϊλανδούς δηλώνουν ότι έχουν απατήσει.
Ταϊλάνδη: Η πρωταθλήτρια
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ταϊλάνδη προηγείται χωρών όπως η Δανία, η Γερμανία και η Ιταλία. Το ιδιαίτερο κοινωνικό πλαίσιο φαίνεται να ευνοεί τη μεγαλύτερη αποδοχή των εξωσυζυγικών σχέσεων, οι οποίες θεωρούνται λιγότερο ταμπού σε σχέση με άλλες κουλτούρες. Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν έτσι την επιρροή της γενικότερης πολυπλοκότητας των ερωτικών σχέσεων στη χώρα, ως βασικά στοιχεία που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο.
Η απιστία ως καθρέφτης των κοινωνικών “κανόνων”
Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω ποσοστά βασίζονται αποκλειστικά σε προσωπικές δηλώσεις – κάτι που σημαίνει πως τόσο η ειλικρίνεια όσο και η αντίληψη της απιστίας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Εκεί όπου ένα ερωτικό «παραστράτημα» θεωρείται προδοσία, αλλού μπορεί να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα… αθώο «λάθος».
Πίσω από τα κατά τόπους εντυπωσιακά ποσοστά, η έρευνα φανερώνει τη διαφορετικότητα στα ερωτικά και κοινωνικά πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία παρουσιάζουν επίσης υψηλά ποσοστά απιστίας (45%), ενώ η Γαλλία παρόλο που δεν ανήκει στο «top 5» των πιο άπιστων χωρών, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θέμα της απιστίας ως ιδιαίτερα ευαίσθητο και διφορούμενο: κατακριτέο, αλλά ταυτόχρονα και πηγή φαντασίωσης. Πιο συγκεκριμένα, άλλες έρευνες δείχνουν πως περίπου ένας στους τρεις Γάλλους έχει υπάρξει άπιστος τουλάχιστον μία φορά.
Τι οδηγεί τελικά στην απιστία;
Οι αιτίες της απιστίας είναι πολλές και συχνά περίπλοκες: ρουτίνα, έλλειψη επικοινωνίας ή μη συναισθηματική ικανοποίηση. Αυτό που είναι κοινό σε πολλές έρευνες, όμως, είναι το ότι η απιστία δεν εμφανίζεται πάντα ως μεμονωμένο γεγονός, αλλά ως σύμπτωμα βαθύτερων ρωγμών μέσα σε μια σχέση ή και μιας πιο ευέλικτης αντίληψης για τη μονογαμία.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν η απιστία σηματοδοτεί την παρακμή του ρομαντισμού ή μια νέα προσέγγιση του τι σημαίνει «σχέση» στην εποχή μας.