Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού και έχουν προβλήματα υγείας τα οποία σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είχαν σχεδόν 70% περισσότερες πιθανότητες να δουν την ασθένειά τους να επιστρέφει.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτός ο συνδυασμός, γνωστός ιατρικά ως μεταβολικό σύνδρομο, προκαλεί χρόνια φλεγμονή στο σώμα, η οποία εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Κάποιοι έχουν επίσης υποστηρίξει ότι η παχυσαρκία τροφοδοτεί τα επίπεδα οιστρογόνων, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη ορισμένων όγκων του καρκίνου του μαστού.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης είναι σημαντικά και πρότειναν την πραγματοποίηση εξετάσεων για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία στους επιζώντες από καρκίνο του μαστού.

«Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει την επικράτηση του μεταβολικού συνδρόμου σε αυτόν τον πληθυσμό και τελικά να ενισχύσει την επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο Δρ Σίξτεν Χάρμποργκ, ογκολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Άαρχους στη Δανία και συγγραφέας της μελέτης.

Παχυσαρκία και θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού- Η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 42.135 επιζώντες από καρκίνο του μαστού και εξέτασαν τα μοτίβα υποτροπής και επιβίωσης σε ασθενείς που είχαν μεταβολικό σύνδρομο κατά την αρχική διάγνωσή τους.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Internal Medicine έδειξαν δραματικά χειρότερα αποτελέσματα σε ασθενείς με προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Αυτά τα ευρήματα ήταν συνεπή στις τρεις ηπείρους που κάλυπτε η μελέτη — Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία.

«Είναι πιθανό ότι πολλοί αλληλεπιδρώντες μηχανισμοί που κυρίως προκαλούνται από μοριακές αλλαγές λόγω της παχυσαρκίας και της χρόνιας φλεγμονής, υποκρύπτουν τη σύνδεση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και των κακών αποτελεσμάτων από τον καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο Δρ Χάρμποργκ.

Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, το μεταβολικό σύνδρομο είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άλλες θανατηφόρες ασθένειες όπως τα καρδιολογικά προβλήματα, το εγκεφαλικό, η οστεοαρθρίτιδα και οι ασθένειες του ήπατος και των νεφρών.

Εκτός από την παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του συνδυασμού προβλημάτων.

Οι ειδικοί συνιστούν την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που περιλαμβάνουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, καθώς και τη συστηματική άσκηση για την πρόληψη της πάθησης.

Τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο διάγνωσης, αλλά συνολικά, τρεις στις τέσσερις γυναίκες ζουν για 10 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους.