«Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως», έλεγε ο Πλάτωνας και δεν είχε άδικο! Όταν διαβάζουμε κάτι ξανά και ξανά, γινόμαστε πιο γρήγοροι ακόμη και στην εκφορά του λόγου μας, ενώ όσο περνάει η ώρα μπορούμε να αρθρώνουμε αυτό που διαβάσαμε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Είναι λογικό, αν σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλός μας, μαθαίνει, λέει νέα έρευνα.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Open Mind, όταν οι άνθρωποι διαβάζουν επανειλημμένα προτάσεις, γίνονται ταχύτεροι και πιο ακριβείς, αφού το μυαλό τους εξασκείται και βελτιώνεται, εξαιτίας της επανάληψης.
Ο εγκέφαλος μαθαίνει
Οι ερευνητές εξετάζοντας το εν λόγω φαινόμενο, κατά το ο οποίο ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε κάποια εργασία όλο και καλύτερα όσο περνάει ο καιρός, αποκάλυψαν νέες πληροφορίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, κατά τη διάρκεια αναγνωστικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, φάνηκε ότι αυτό οφείλεται στη γνήσια μάθηση και όχι απλώς στην ανία.
Τι εξέτασε η έρευνα
Για να απαντηθεί ξεκάθαρα το ερώτημα εάν οι συμμετέχοντες επιτάχυναν λόγω πραγματικής μάθησης ή απλώς εξαιτίας της πλήξης τους, έγινε μία σειρά από έξι προσεκτικά σχεδιασμένα πειράματα ανάγνωσης.
Το κάθε ένα από αυτά είχε τον δικό του ρυθμό, ενώ στα πειράματα συμμετείχαν σχεδόν 1.500 άτομα και τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά.
Οι συμμετέχοντες όχι μόνο διάβαζαν πιο γρήγορα με την πάροδο του χρόνου, αλλά γίνονταν και σημαντικά πιο ακριβείς στην ανάκληση πληροφοριών.
Και, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, επέσπευσαν τις εργασίες τους, όχι επειδή είχε μειωθεί το ενδιαφέρον τους λόγω της επανάληψης, αλλά επειδή είχαν κατακτήσει τη συγκεκριμένη γνώση.
Οι συμμετέχοντες είχαν μάθει πια, δηλαδή, πώς να κάνουν τη συγκεκριμένη εργασία και τους ήταν πιο εύκολο να την ολοκληρώσουν.
Τα άτομα που έλαβαν μέρος στα πειράματα αυτά, δεν πατούσαν απλώς τα κουμπιά πιο γρήγορα από ανία, αλλά πραγματικά βελτιώνονταν, ανέφεραν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα πως οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κάνουν στρατηγική κατανομή της προσοχής τους, με βάση την εμπειρία τους, βελτιώνοντας ενεργά την απόδοσή τους.
Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι η ακρίβεια στην ανάκληση βελτιώθηκε σημαντικά για πληροφορίες που τίθεντο συχνότερα ως στόχος σε ερωτήσεις κατανόησης, κάτι που φανερώνει ότι οι συμμετέχοντες έμαθαν να εστιάζουν πιο αποτελεσματικά σε τμήματα των προτάσεων που αναγνώριζαν ότι θα έπαιζαν σημαντικότερο ρόλο για την επιτυχία της εργασίας τους.
Εγκέφαλος και γνωστικές δυνατότητες
Η συγκεκριμένη έρευνα παρέχει σημαντικά δεδομένα για την περαιτέρω εξέταση της απόδοσης στην εργασία και για τις γνωστικές διεργασίες που βρίσκονται πίσω από αυτή. Αναλύει πώς αντιμετωπίζει ο εγκέφαλος την προσαρμογή στην εργασία, με απώτερο σκοπό τη μάθηση.
Αν έχετε παρατηρήσει, λοιπόν, ποτέ τον εαυτό σας να επιταχύνει και να γίνεται καλύτερος σε επαναλαμβανόμενες εργασίες με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να τον επιβραβεύσετε για την κατάκτηση της εκάστοτε γνώσης.
Μην θεωρήσετε ότι αυτό γίνεται επειδή δεν δίνετε πια το ενδιαφέρον που πρέπει σε καθετί που κάνετε, να είστε σίγουροι ότι συμβαίνει απλούστατα γιατί μάθατε πώς να το κάνετε!