Το ασυνεπές πρόγραμμα ύπνου μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά σας. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς προσέχουμε ώστε να κοιμόμαστε αρκετά, νέα έρευνα από την American Heart Association (AHA) αποκαλύπτει ότι οι ακανόνιστες ώρες ύπνου, η μεταβλητότητα του ύπνου από νύχτα σε νύχτα, ακόμη και ο απογευματινός σύντομος ύπνος μπορεί να συνδέονται με αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους, ανεξάρτητα από τη συνολική διάρκεια του ύπνου.
Η επιστημονική ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, εισάγει μια πρωτοποριακή έννοια που ονομάζεται «πολυδιάστατη υγιεινή του ύπνου», η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την απλή σύσταση για επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Όπως αναφέρει, ο ύπνος είναι πολύ πιο πολύπλοκος από τη διάρκεια και πολλαπλές πτυχές του τρόπου με τον οποίο κοιμόμαστε επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς. Ενώ η AHA πρόσθεσε τη διάρκεια του ύπνου στους βασικούς παράγοντες της «Life’s Essential 8» για την καρδιαγγειακή υγεία το 2022, η νέα αυτή έκθεση επισημαίνει ότι μας διαφεύγει η ευρύτερη εικόνα.
Οι 7 διαστάσεις της υγιεινής του ύπνου
Τι ακριβώς συνθέτει την «πολυδιάστατη υγιεινή του ύπνου»; Σύμφωνα με τους ερευνητές, περιλαμβάνει επτά βασικούς παράγοντες:
- Διάρκεια ύπνου
- Συνέχεια (πόσο καλά παραμένετε κοιμισμένοι)
- Χρόνος (πότε κοιμάστε)
- Κανονικότητα (συνέπεια των προτύπων ύπνου)
- Λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Αρχιτεκτονική του ύπνου (στάδια ύπνου)
- Απουσία διαταραχών ύπνου
«Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ και ο μη βέλτιστος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, μαζί με τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, κατάθλιψης, παχυσαρκίας, καθώς και υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και χοληστερόλης», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Ωστόσο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η υγιεινή του ύπνου είναι κάτι περισσότερο από τον αριθμό των ωρών που κοιμάστε κάθε βράδυ».
«Ορισμένες αλλαγές στον ύπνο κατά τη διάρκεια της ζωής είναι φυσιολογικές, ωστόσο τα άτομα δεν πρέπει απλώς να αποδέχονται ότι δεν κοιμούνται καλά ως «γεγονός της ζωής» ή ως αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικασίας γήρανσης», προσθέτουν.
«Εάν παρατηρήσουν νέες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα δυσκολία στο να αποκοιμηθούν ή συχνές αφυπνίσεις κατά την διάρκεια της νύχτας, ακόμα και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να το συζητήσουν με τον γιατρό τους για περαιτέρω αξιολόγηση και πιθανή θεραπεία» επισημαίνουν.
Ο κακός ύπνος επιβαρύνει την καρδιά
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μικρή διάρκεια ύπνου (<7 ώρες) και η μεγάλη διάρκεια ύπνου (>9 ώρες) φάνηκαν να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, κολπικής μαρμαρυγής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θνησιμότητας.
Η κακή συνέχεια του ύπνου (οι συχνές δηλαδή διακοπές) φάνηκε να συνδέεται με την υπέρταση, την αρτηριακή ακαμψία και τη στεφανιαία νόσο. Ο μεταγενέστερος χρόνος ύπνου φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Τα ακανόνιστα πρότυπα ύπνου φάνηκαν να σχετίζονται μεταξύ άλλων με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας φάνηκε να συνδέεται με καρδιαγγειακή νόσο, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και συνολική θνησιμότητα.