Οι πιο σκληροί χαρακτήρες στη μεγάλη οθόνη τείνουν να είναι οι πιο ευκατάστατοι. Αντίθετα, όσοι έχουν ελάχιστα χρήματα, είναι πιο συμπαθητικοί, καλοπροαίρετοι και αγαθοί.

Αλλά μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι αυτά τα στερεότυπα ίσως είναι αναληθή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πλούσιοι είναι πιο ευγενικοί και δοτικοί από τους μη, έστω και οριακά.

Η έρευνα

Υπήρξε μια πεποίθηση στην ψυχολογία ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα είναι πιο ευγενικοί και γενναιόδωροι προς τους άλλους προκειμένου να ενισχύσουν τους κοινωνικούς τους δεσμούς. Η αντίθετη πεποίθηση είναι ότι οι οικονομικά ευκατάστατοι άνθρωποι είναι πιο ευγενικοί και γενναιόδωροι απλά γιατί μπορούν…

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για κάθε θεωρία μπορούν να εξαχθούν διαφορετικά συμπεράσματα σε διάφορους κοινωνικοπολιτισμικούς τομείς σε όλο τον κόσμο.

Για να εμβαθύνουν ωστόσο περισσότερο στο θέμα, οι ειδικοί από την Ολλανδία, την Κίνα και τη Γερμανία ανέλυσαν τα ευρήματα 471 ανεξάρτητων μελετών που χρονολογούνται από το 1968. Αυτές οι μελέτες εξέτασαν την κοινωνική τάξη (εισόδημα και εκπαίδευση) και τις συμπεριφορές που σκοπό έχουν να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους ή την κοινωνία στο σύνολό της, όπως βοήθεια, ανταλλαγή, δωρεές, συνεργασία, εθελοντισμός, παρηγοριά κάποιου άλλου, φροντίδα για τα ζώα κ.λπ.

Συνολικά, τα δεδομένα αφορούσαν πάνω από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους – παιδιά, έφηβους και ενήλικες – από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Σουηδίας και της Αυστραλίας.

Χρήματα: Ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευγενικοί και γενναιόδωροι; Είναι θέμα τσέπης…

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο υψηλότερη ήταν η κοινωνική τάξη, τόσο υψηλότερα φάνηκαν να είναι τα επίπεδα συμπεριφορών συνεισφοράς.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Πολ Βαν Λάνγκε, ψυχολόγος στο Vrije University του Άμστερνταμ, δήλωσε ότι η διαφορά ήταν μικρή αλλά στατιστικά σημαντική.

Η σύνδεση μεταξύ υψηλότερης κοινωνικής τάξης και υψηλότερης γενναιοδωρίας και ευγένειας ισχύει σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, κοινωνίες, ηπείρους και πολιτισμικές ζώνες.

Βέβαια, ενδιαφέρον είναι ότι η σύνδεση μεταξύ κοινωνικής τάξης και προσφοράς στους πλούσιους ήταν ισχυρότερη σε συνθήκες όπου οι άλλοι άνθρωποι μπορούσαν να τους δουν να είναι γενναιόδωροι. Αυτό υποδεικνύει ότι τα άτομα αυτά ίσως θέλουν να φαίνονται γενναιόδωρα, πιθανώς λόγω κάποιου επιθυμητού κοινωνικού οφέλους.

Επιπλέον, η σύνδεση ήταν ισχυρότερη για την πραγματική συμπεριφορά παρά για τις δηλωμένες προθέσεις, κάτι που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι χαμηλότερου εισοδήματος θέλουν να είναι γενναιόδωροι, αλλά δεν μπορούν.

Ο καθηγητής Βαν Λάνγκε ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι από χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις να είναι “πιο ευγενικοί με τους γύρω τους παρά με το κοινωνικό σύνολο γενικότερα”.

Η νέα μελέτη, που ηγήθηκε ο Junhui Wu από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin, μπορεί να βοηθήσει σε πιθανές παρεμβάσεις που ενισχύουν τη συνεργασία και την προσφορά σε διάφορες κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από τα χρήματα, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, το αν θα εκδηλώσουμε μια καλή συμπεριφορά μπορεί να εξαρτάται από το αν έχουμε κοιμηθεί καλά τη νύχτα. Εν τω μεταξύ, η γενναιοδωρία μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό μας, διαπίστωσε μια άλλη μελέτη.