Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν και να πιουν ένα ίσως και δύο… ποτηράκια μαζί εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά έρευνες δείχνουν ότι και οι χιμπατζήδες έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους έπειτα από ένα… μεθυστικό φαγοπότι.
Άγριοι χιμπατζήδες στη Δυτική Αφρική εθεάθησαν να μοιράζονται φρούτο που περιέχει αλκοόλ, όχι σε ποσότητα που να προκαλεί μέθη, αλλά ίσως αρκετή για μια ελαφριά… ζαλάδα.
Ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέγραψαν με κάμερα χιμπατζήδες να μοιράζονται ζυμωμένο αφρικανικό αρτόκαρπο στο Εθνικό Πάρκο Cantanhez της Γουινέας-Μπισσάου.
«Για τους ανθρώπους, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και ενδορφινών, προκαλώντας αισθήματα ευφορίας και χαλάρωσης», δήλωσε η Άννα Μπόουλαντ από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης στο παράρτημα του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Πένριν της Κορνουάλης.
«Οι χιμπατζήδες δεν μοιράζονται πάντα το φαγητό τους…»
«Ξέρουμε επίσης ότι η κοινή κατανάλωση αλκοόλ, μέσα από παραδόσεις όπως τα γλέντια, συμβάλλει στη δημιουργία και ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών», συμπλήρωσε η ίδια.
«Τώρα που γνωρίζουμε πως οι άγριοι χιμπατζήδες καταναλώνουν και μοιράζονται φρούτα που περιέχουν αιθανόλη, το ερώτημα είναι: θα μπορούσαν να αποκομίζουν παρόμοια οφέλη;» διερωτάται η Άννα Μπόουλαντ.
Wild chimpanzees have been pictured eating and sharing fruit containing alcohol for the first time.
Read more https://t.co/ZIxQPidyKq pic.twitter.com/4dkbXZXYPL
— The Telegraph (@Telegraph) April 21, 2025
Οι ερευνητές κατέγραψαν χιμπατζήδες να μοιράζονται το μεγάλο φρούτο σε δέκα διαφορετικές περιπτώσεις. Το φρούτο που μοιράζονταν ελέγχθηκε για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε ήταν ισοδύναμη με 0,61% αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV).
«Πιθανότατα είναι παρόμοιο με το να πίνουμε μια ελαφριά μπύρα»
«Οι χιμπατζήδες δεν μοιράζονται πάντα το φαγητό τους, επομένως αυτή η συμπεριφορά με τα φρούτα μπορεί να είναι σημαντική», δήλωσε η Κίμπερλι Χόκινγκς, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Αν και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι σχετικά χαμηλή, οι χιμπατζήδες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φρούτων καθημερινά, οπότε ενδέχεται να προσλαμβάνουν σημαντική ποσότητα αλκοόλ, ανέφερε η Χόκινγκς. «Μπορούν να καταναλώσουν κιλά από αυτό το φρούτο κάθε μέρα. Πιθανότατα είναι παρόμοιο με το να πίνουμε μια ελαφριά μπύρα».
Η Χόκινγκς και οι συνάδελφοί της είχαν δημοσιεύσει το 2015 μια μελέτη στην οποία περιέγραφαν πώς χιμπατζήδες στη δυτική Αφρική έκλεβαν και κατανάλωναν οινόπνευμα από χυμό φοινίκων, το οποίο είχαν παρασκευάσει άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς φάνηκε να γίνονται ενοχλητικοί, προκαλώντας αναστάτωση.
«Μήπως η παράδοση του γλεντιού έχει τις ρίζες της σε έναν κοινό πρόγονο;»
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology με τίτλο «Άγριοι χιμπατζήδες μοιράζονται ζυμωμένα φρούτα», θέτει το ερώτημα: «Μήπως η παράδοση του γλεντιού έχει τις ρίζες της σε έναν κοινό πρόγονο;»
Η Χόκινγκς δήλωσε: «Χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το αν οι χιμπατζήδες αναζητούν συνειδητά φρούτα που περιέχουν αιθανόλη και πώς την μεταβολίζουν, αλλά αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τα πρώτα εξελικτικά στάδια του γλεντιού. Αν ισχύει, αυτό υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη παράδοση του συμποσίου μπορεί να έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες».