ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Μύδια με κρόκο Κοζάνης και κολοκυθοανθούς
Το χαρακτηριστικό άρωμα του γλύκάνισου δίνει άλλη γεύση σε αυτό το ξεχωριστό μυδοπίλαφο...

Υλικά
- 1 κιλό μύδια με κέλυφος
- 1½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα
- 800 γρ. ζωμό ψαριού
- 2 καρότα σε καρέ
- 2 κολοκυθάκια σε καρέ
- 1/3 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1/2 ποτηράκι ούζο Πλωμαρίου
- 2 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
- 4 γρ. κρόκο Κοζάνης
- Αλάτι, πιπέρι
- 4 κολοκυθανθούς τηγανητούς για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Πλένουμε τα μύδια με κρύο νερό και τρίβουμε με ένα σύρμα τα στίγματα και τα φύκια από το εξωτερικό των κελυφών τους. Τραβάμε τα μουστάκια που εξέχουν από την ένωση και ξαναπλένουμε τα οστρακοειδή.
Βήμα 3ο
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τα μύδια. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο και το κρασί.
Βήμα 3ο
Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τη δάφνη, τον κρόκο και το ζωμό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά.
Βήμα 4ο
Ξεπλένουμε το ρύζι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μάραθο.
Βήμα 5ο
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό σε βαθιά πιατέλα, γαρνίροντας με τηγανητούς κολοκυθανθούς και αρωματικά βότανα.