Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να περνούν χρόνο στη φύση. Αλλά γνωρίζατε ότι ο χρόνος που περνάτε ανάμεσα στα δέντρα μπορεί να είναι θεραπευτικός για το σώμα και την ψυχή σας; Η θεραπεία των περιπάτων μέσα στο δάσος αλλιώς και forest bathing είναι μια αναπτυσσόμενη ιαπωνική πρακτική που υπόσχεται πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας.
Τι είναι το forest bathing;
Η θεραπεία αυτή έχει τις ρίζες της στην ιαπωνική πρακτική του «shinrin-yoku», που συχνά μεταφράζεται ως «λουτρό ή μπάνιο στο δάσους». Αλλά δεν είναι ένα κυριολεκτικό μπάνιο. Ο όρος αναφέρεται απλώς στην πλήρη ενσωμάτωση, στην “βουτιά” που κάνουμε στην ατμόσφαιρα του δάσους.
Αλλά η θεραπεία αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή βόλτα στο δάσος. Οι περίπατοι στη φύση μας ενθαρρύνουν να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που μας βοηθούν να ζήσουμε την εμπειρία της φύσης με όλες τις αισθήσεις μας.
Η βόλτα στα δάση δεν είναι μια νέα πρακτική, αλλά η έννοια του «shinrin-yoku», είναι. Υπάρχει μόνο από το 1982. Βασίζεται σε τρεις διαφορετικές παραδοσιακές έννοιες: τις «yūgen», «komorebi» και «wabi sabi».
- Το «yūgen» αφορά το να έχεις τόση επίγνωση για την ομορφιά του κόσμου γύρω σου, που τα βαθιά συναισθήματα που νιώθεις δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια.
- Το «komorebi» μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «το φως του ήλιου που διαρρέει μέσα από τα δέντρα». Περιγράφει τη σχέση ή την αλληλεπίδραση μεταξύ του ήλιου και των φύλλων.
- Το «wabi sabi» γιορτάζει την ομορφιά της ατέλειας και της παροδικότητας.
Ο βαθύς σκοπός του forest bathing είναι να φέρει τους ανθρώπους σε επαφή με την εμπειρία της παρούσας στιγμής με έναν πολύ ουσιαστικό τρόπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέα των δέντρων, οι ήχοι και οι μυρωδιές του δάσους μας κάνουμε να ζούμε πλήρως και συνειδητά την παρούσα στιγμή, οπότε ο εγκέφαλός μας σταματά να αναμένει, να ανακαλεί και να ανησυχεί.
Τα οφέλη του forest bathing
Η πρακτική του «shinrin-yoku», υπάρχει μόλις τέσσερις δεκαετίες, οπότε δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, μια μελέτη του 2007 έδειξε ότι η θεραπεία στο δάσος μειώνει την κορτιζόλη, μια ορμόνη του άγχους. Έρευνα του 2010 διαπίστωσε ότι τα άτομα που περπατούσαν στο δάσος δύο φορές την ημέρα για δύο ώρες (συνολικά τέσσερις ώρες περπάτημα την ημέρα) είχαν μεγαλύτερα επίπεδα πρωτεϊνών που καταπολεμούν τον καρκίνο και ανοσοκυττάρων.
Το 2011, μια ακόμη μελέτη βρήκε ότι η θεραπεία στο δάσος είχε θετική επίδραση στην πίεση του αίματος και στην αδιπονεκτίνη, μια πρωτεΐνη που βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατάθλιψη.
Η θεραπεία στο δάσος μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε περιτριγυρισμένοι από δέντρα και φυτά που συμμετέχουν στη φωτοσύνθεση.
Τα δάση είναι επίσης γεμάτα με φυτονκίδες, που είναι αντιμικροβιακές ενώσεις που εκκρίνονται από τα δέντρα και τα φυτά. Η εισπνοή αυτών των ενώσεων κατά τις βόλτες μας στο δάσος μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλει στη μείωση του άγχους.
Έτσι αυτά τα ευχάριστα αρώματα της φύσης μπορούν να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση και στην συναισθηματική μας ευημερία. Με άλλα λόγια, η θεραπεία στο δάσος είναι επίσης ένα είδος αρωματοθεραπείας.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε ορειβασία ή κάποιου είδους άσκησης μέσα στη φύση, απλά, χαλαρώνουμε και περνάμε χρόνο ανάμεσα στα δέντρα. Το «shinrin-yoku» είναι κατάλληλο για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης και μπορείτε να το κάνετε οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμα και σε ένα κοντινό πάρκο.
Αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε φύση, μπορείτε να «φέρετε το δάσος μέσα»:
- Ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε τον αέρα να μπει στο σπίτι σας
- Τοποθετήστε φυτά στον χώρο σας
- Ακούστε φυσικούς ήχους του δάσους
- Χρησιμοποιήστε αρωματικά κεριά ή αιθέρια έλαια με άρωμα ξύλου. Μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι τα αρώματα του δάσους μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας.