Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι έτσι ρυθμισμένο, ώστε να μπορεί να επιτίθεται γρήγορα σε εισβολείς, όπως είναι οι ιοί, ενώ ταυτόχρονα να αγνοεί τα αβλαβή ερεθίσματα. Διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν αλλεργίες! Μία πρόσφατη ανακάλυψη που έγινε σε έρευνα στον τομέα των ανοσολογικών κυττάρων, θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για την κατανόηση των αλλεργιών στο φαγητό.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αποκαλύφθηκε ότι μια ειδική ομάδα κυττάρων στο έντερο έχει τη δυνατότητα να μειώνει τις ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την έκθεση σε πρωτεΐνες τροφίμων.
Ποια είναι η δράση των κυττάρων, τι λέει η έρευνα
Αυτά τα κύτταρα ονομάζονται δενδριτικά και επιτρέπουν στο φαγητό να περάσει στο σώμα μας χωρίς να προκαλεί ανοσολογική αντίδραση. Βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα τα συγκεκριμένα κύτταρα να αποτύχουν και έτσι να προκύψει μια αλλεργία.
Συμπεράσματα και παλαιότερων ερευνών δείχνουν πως τα εν λόγω κύτταρα διατηρούν την «ειρήνη» με το μικροβίωμα, το μείγμα των μικροοργανισμών που κατοικούν στο σώμα μας, αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές, ενώ ενδέχεται να είναι σημαντικά ακόμη και για την πρόληψη αυτοάνοσων καταστάσεων, όπως η νόσος του Crohn.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature έδειξε ότι η φλεγμονή που προκαλείται από τρόφιμα αποτρέπεται εξαιτίας της δράσης των συγκεκριμένων κυττάρων, ωστόσο σημειώθηκε ότι δεν είναι γνωστό σε τι ποσότητα υπάρχουν αυτά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα ευρήματα, πάντως, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καινοτόμους τρόπους για τη θεραπεία των αλλεργιών που σχετίζονται με το φαγητό, οι οποίες ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει αλλεργία στα φιστίκια, ίσως οι επιστήμονες να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν τα δενδριτικά κύτταρα για την καταστολή της αλλεργικής αντίδρασης στις ουσίες του φιστικιού.
Η ζωή με τις αλλεργίες
Αν έχετε τροφική αλλεργία, πιθανότατα το γνωρίζετε. Αν και μπορεί και όχι ακόμη. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε κάποιο φαγητό. Από τις πιο συνήθεις τροφές που προκαλούν αλλεργία είναι οι ξηροί καρποί και τα οστρακοειδή, με πολλές άλλες τροφές να ακολουθούν στη λίστα.
Επίσης, τα άτομα με αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, είτε γεννήθηκαν με αυτή, είτε την ανέπτυξαν με την ηλικία.
Όσο προσεκτικοί και αν είμαστε με τις τροφές στις οποίες είμαστε αλλεργικοί, είναι πιθανό να εξακολουθούμε να καταναλώνουμε καθημερινά τροφές, στις οποίες ο οργανισμός μας είναι ευαίσθητος με άλλους τρόπους, οπότε αυτά τα δύο δεν πρέπει να μπερδεύονται.
Οι τροφικές αλλεργίες είναι τυπικά εύκολο να εντοπιστούν, επειδή το σώμα μας συνήθως αντιδρά σχεδόν αμέσως σε αυτές. Μετά από την κατανάλωση ενός τροφίμου στο οποίο είμαστε αλλεργικοί, μπορεί να εμφανίσουμε κάποιο δερματικό εξάνθημα ή να έχουμε κάποιο πρόβλημα με την αναπνοή μας.
Όποια και αν είναι η αντίδραση αυτή κατά περίπτωση, ενδέχεται κάποιες φορές να είναι τόσο σοβαρή που να απαιτεί ιατρική φροντίδα. Οπότε καλό είναι να προσέχουμε και να μην υποκύπτουμε στον πειρασμό να τρώμε κάτι επικίνδυνο για την υγεία μας.