Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tohoku και το Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Τόκιο υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών φάνηκαν να έχουν χειρότερη γνωστική έκβαση, συγκριτικά με τις γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 50 ετών.
Τα ευρήματα αυτά έχουν δημοσιευθεί στο Alzheimer’s & Dementia: Alzheimer’s Association. Η ερευνητική ομάδα επέλεξε να διερευνήσει αυτή τη σχέση επειδή η άνοια πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες παγκοσμίως, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άνοια μπορεί να σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου που αφορούν ειδικά τις γυναίκες.
Επιπλέον, η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης στη μετέπειτα ζωή, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για άνοια.
Η άνοια «προτιμά» τις γυναίκες
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από την μελέτη “English Longitudinal Study of Ageing”, ταξινομώντας την ηλικία κατά την εμμηνόπαυση σε τρεις κατηγορίες: <40 (μικρότερη των 40 ετών), 40-49 και ≥50 ετών (50 ετών ή μεγαλύτερη).
Η μελέτη περιελάμβανε 4.726 γυναίκες και 4.286 άνδρες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν σε μετρήσεις της γνωστικής λειτουργίας, όπως ο προσανατολισμός, η άμεση και καθυστερημένη ανάκληση αναμνήσεων και η λεκτική ευχέρεια.
Η ομάδα εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ του φύλου και της ηλικίας κατά την εμμηνόπαυση, και της γνωστικής λειτουργίας δύο χρόνια αργότερα, μετά από προσαρμογή των βασικών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για άνοια.
«Όταν αναζητούμε συσχετίσεις, θέλουμε να αποκλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους άλλους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για άνοια», εξηγούν οι ερευνητές.
«Δεδομένου ότι η πρώιμη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, η οποία στη συνέχεια αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, έπρεπε να ελέγξουμε αυτόν τον παράγοντα για να διαπιστώσουμε αν η πρώιμη εμμηνόπαυση από μόνη της ήταν άμεσος παράγοντας κινδύνου», συμπληρώνουν.
«Κρύβεται» η πρώιμη εμμηνόπαυση πίσω από την άνοια;
Μετά τον έλεγχο των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου άνοιας, η εμμηνόπαυση πριν τα 40 έτη, σε σύγκριση με την εμμηνόπαυση μετά τα 50, φάνηκε να σχετίζεται με σημαντικά με χειρότερη επίδοση στον προσανατολισμό, καθώς και στην βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμη μνήμη, κατά την επανεκτίμηση δύο χρόνια μετά.
Η γνωστική λειτουργία στις γυναίκες που εισήλθαν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία ίση ή μεγαλύτερη των 50 ετών φάνηκε να είναι καλύτερη από την ομάδα σύγκρισης των ανδρών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που μπαίνουν νωρίς στην εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελούν μια ομάδα υψηλού κινδύνου για την γνωστική εξασθένιση.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διευκρίνιση των υποκείμενων μηχανισμών της σύνδεσης μεταξύ των επιπέδων των γυναικείων ορμονών και της γνωστικής λειτουργίας.
«Η κατανόηση αυτής της σχέσης θα μπορούσε ενδεχομένως να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε θεραπείες που καθυστερούν την εμφάνιση της άνοιας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου», καταλήγουν οι ερευνητές.