Έχετε ποτέ την αίσθηση ότι η μέρα δεν έχει αρκετές ώρες; Ότι ο χρόνος με κάποιο ανεξήγητο τρόπο τρέχει τόσο γρήγορα που δεν ξέρετε τι να κάνετε για να τον προλάβετε;
Στην φύση ο χρόνος αποκτά άλλη αξία. Εκεί ξαφνικά όλα φαίνονται πιο αργά, πιο χαλαρά, σαν ο χρόνος να έχει αλλάξει με κάποιον τρόπο.
Δεν είστε οι μόνοι – πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η φύση μπορεί να ρυθμίσει διαφορετικά την αίσθηση μας στον χρόνο.
Φύση: Μας δίνει περισσότερο χρόνο και ποιότητα ζωής
Για πολλούς από εμάς, οι πολλαπλές απαιτήσεις της δουλειάς, του σπιτιού και της οικογένειας σημαίνουν ότι σχεδόν πάντα νιώθουμε πως δεν έχουμε αρκετό χρόνο. Η μόνιμη έλλειψη χρόνου είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο, το οποίο έχει ενισχυθεί από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η συνεχής ανάγκη για ψηφιακή σύνδεση παρατείνει τις ώρες εργασίας και μπορεί να καταστήσει δύσκολο το να αποσυνδεθούμε από τις απαιτήσεις των φίλων και της οικογένειας.
Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το αντίδοτο στην έλλειψη χρόνου μπορεί να βρίσκεται στον φυσικό περιβάλλον. Ειδικοί στη Φινλανδία, διαπίστωσαν ότι το να βρισκόμαστε στη φύση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βιώνουμε το χρόνο και, ίσως, να μας δώσει την αίσθηση της αφθονίας του.
Οι ειδικοί εξέτασαν έρευνες που συνέκριναν τις εμπειρίες των ανθρώπων σχετικά με τον χρόνο, όταν εκτελούσαν διαφορετικά είδη εργασιών σε αστικά και φυσικά περιβάλλοντα. Οι μελέτες αυτές έδειξαν συνεχώς ότι οι άνθρωποι αναφέρουν ότι ο χρόνος φαίνεται να είναι πιο επεκτεινόμενος όταν βρίσκονται στη φύση σε σχέση με όταν βρίσκονται σε αστικό περιβάλλον.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αντιληφθούν μια βόλτα στην εξοχή ως μεγαλύτερη από μια βόλτα της ίδιας διάρκειας στην πόλη. Ομοίως, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι ο χρόνος περνά πιο αργά ενώ εκτελούν καθήκοντα σε φυσικά, πράσινα περιβάλλοντα σε σύγκριση με τα αστικά περιβάλλοντα.
Η φύση επομένως φαίνεται να επιβραδύνει και να επεκτείνει την αίσθηση του χρόνου μας.
Χρόνος: Σπάνιος στην πόλη, άφθονος στη φύση
Δεν είναι μόνο η αίσθηση του χρόνου μας στο παρόν που φαίνεται να αλλάζει στη φύση αλλά και η αίσθηση του παρελθόντος και του μέλλοντος. Έρευνα δείχνει ότι η παραμονή στη φύση βοηθάει να μετατοπίσουμε την προσοχή μας από το τώρα προς τις μελλοντικές μας ανάγκες.
Έτσι, αντί να εστιάζουμε στο άγχος των απαιτήσεων του χρόνου μας, η φύση μας βοηθά να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να ιεραρχήσουμε τις ενέργειές μας, ώστε να εκπληρώσουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας.
Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η παραμονή στη φύση φαίνεται να μας κάνει λιγότερο παρορμητικούς, επιτρέποντάς μας να αναβάλουμε την άμεση ικανοποίηση υπέρ των μακροπρόθεσμων ανταμοιβών.
Οφέλη της παραμονής μας στη φύση
Η παραμονή στη φύση είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευημερία. Η πρόσβαση σε φυσικούς χώρους όπως παραλίες, πάρκα και δάση συνδέεται με μειωμένο άγχος και κατάθλιψη, καλύτερο ύπνο, μειωμένα επίπεδα παχυσαρκίας και καρδιοαγγειακών παθήσεων, καθώς και βελτιωμένη ευημερία.
Επίσης, ο χρόνος στη φύση μπορεί να βοηθήσει να ενισχύσουμε τη μνήμη και την ικανότητα προσοχής μας, κάνοντάς μας καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τις απαιτήσεις του χρόνου μας.
Ο τρόπος που βιώνουμε το χρόνο διαμορφώνεται από την εσωτερική μας βιολογική κατάσταση και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Ως αποτέλεσμα, συναισθήματα όπως το άγχος, η ανησυχία και ο φόβος μπορούν να παραμορφώσουν την αίσθηση της ροής του χρόνου.
Η χαλαρωτική επίδραση των φυσικών περιβαλλόντων μπορεί να αντισταθμίσει το άγχος και την ανησυχία, προσφέροντας μια πιο σταθερή εμπειρία του χρόνου. Στην πραγματικότητα, η απουσία πρόσβασης στη φύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 μπορεί είναι ένα παράδειγμα του πώς η αίσθηση του χρόνου των ανθρώπων παραμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.