H νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένες τροφές ή από την τροφή γενικά με σκοπό τη σωματική αλλά και την πνευματική κάθαρση του ατόμου. Το νηστίσιμο διαιτολόγιο, με κύρια συστατικά τις ομάδες του ψωμιού, των δημητριακών, των οσπρίων, των λαδερών, των αμυλούχων λαχανικών, των φρούτων και των λαχανικών και βασική πηγή λιπαρών το λάδι, προσφέρει στον οργανισμό τη δυνατότητα για καλύτερη λειτουργία του εντέρου, γρήγορη κένωση των τροφών από το στομάχι, λιγότερα φουσκώματα και μετεωρισμούς και αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως C, E και β-καροτενίου, που προάγουν την εν γένει καλή υγεία. Στον αντίποδα βρίσκονται οι διατροφικές συνήθειες του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, όταν τα όσπρια, τα λαδερά και τα αμυλώδη φαγητά δίνουν τη θέση τους στο αρνί, στα εντόσθια και στα γλυκάδια ζώων και στη μαγειρίτσα. Από αυτή την απότομη μετάβαση, όμως, είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρά και οξεία προβλήματα στον οργανισμό.

Υποφέρει η καρδιά

Η περιεκτικότητα του πασχαλινού τραπεζιού σε κόκκινα κρέατα, εντόσθια και γλυκάδια, μαζί με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Ειδικά σε άτομα με προδιάθεση ή ήδη υπάρχουσα υπερουριχαιμία, ενδέχεται να οδηγήσει σε οξεία επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Επίσης, η μετάβαση από ένα πλούσιο σε ίνες διαιτολόγιο σε ένα πιο δύσπεπτο, κυρίως λόγω του περιεχομένου του σε λιπαρά αλλά και της ποσότητας της τροφής, πολλαπλασιάζει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας. Το γεγονός αυτό, συνδυαστικά με το αυξημένο νάτριο και αλάτι των τροφών που παραδοσιακά υπάρχουν στο εορταστικό τραπέζι, μπορεί να προξενήσει οξύτατα προβλήματα σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση κ.ά.

Κακή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που παρατηρούνται την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες είναι τα γαστρεντερικά, ιδίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι το διαιτολόγιο της νηστείας είναι φτωχό σε ζωικά λίπη, τα οποία ελαττώνουν και επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό κένωσης του στομαχιού, ενώ παράλληλα η μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων, κυρίως υπό τη μορφή φυτικών ινών, αυξάνει τόσο την ταχύτητα διέλευσης των τροφών από το στομάχι όσο και την κινητικότητα του εντέρου. Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κάποιος ότι το απότομο πέρασμα από μια τέτοιου τύπου διατροφή στα ζωικά λίπη του εορταστικού τραπεζιού προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα λιπαρά εμποδίζουν την κένωση του στομαχιού, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τροφών, η οποία, σε συνδυασμό με μειωμένη λήψη φυτικών ινών, επιφέρει έντονα φουσκώματα, δυσκοιλιότητα και επιγαστρικό άλγος.

Tips για καλύτερη χώνεψη μετά από το τραπέζι του Πάσχα

Κατά συνέπεια, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τις εορταστικές ημέρες καθώς το απότομο και ακατάστατο φαγητό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το πέρασμα από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να είναι ομαλό. Είναι απαραίτητο να τηρούνται βασικές οδηγίες για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά και συγκεκριμένες συμβουλές για τις ειδικές κατηγορίες του που αναφέρθηκαν. Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Πάσχα είναι σημαντικό να:

  • Ελέγχουμε την ποσότητα που τρώμε, ιδίως αμέσως μετά τις ημέρες της νηστείας.
  • Βάζουμε στο πιάτο μας και άφθονα λαχανικά.
  • Αφαιρούμε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας.
  • Καταναλώνουμε πολλά φρούτα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Πίνουμε αρκετό νερό (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια) καθημερινά.
  • Προτιμάμε παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος, όπως στη σούβλα ή τη γάστρα, ώστε να φεύγει μέρος του λίπους.

Επιπλέον:

  • Αν αντιμετωπίζουμε καρδιαγγειακά προβλήματα, αποφεύγουμε τα απότομα και μεγάλα γεύματα.
  • Επίσης, φροντίζουμε να μην τρώμε τα λιπαρά μέρη και τα εντόσθια του αρνιού.