Η τέχνη ενισχύει την ευημερία και νέα έρευνα το επιβεβαιώνει. Απλά κοιτάζοντας ένα έργο εικαστικής τέχνης η ευεξία ενισχύεται, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη και αυτό το όφελος μπορεί να αποκτηθεί ανεξάρτητα από το περιβάλλον που βρισκόμαστε.

Τα έργα τέχνης που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση περιλαμβάνουν διάσημα έργα όπως “Η Κραυγή” του Έντβαρτ Μουνκ, “Η Έναστρη Νύχτα” του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και άλλα έργα σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει ότι η θέαση της τέχνης μπορεί να επηρεάσει την διάθεση ή το στρες, οι έρευνες όμως, ήταν περιορισμένες, αναφέρουν οι ερευνητές. Η παρούσα μελέτη εξέτασε δεκαετίες διάσπαρτων ερευνών, παρέχοντας μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα του πότε, πού και γιατί η θέαση τέχνης προάγει την ευεξία.

Η ανασκόπηση 38 προηγουμένως δημοσιευμένων μελετών που περιλάμβαναν συνολικά 6.805 συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε από ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το Trinity College Dublin και το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology.

Η τέχνη ενισχύει την ευδαιμονική ευημερία

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η θέαση της τέχνης φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει την ευδαιμονική ευημερία, τον τύπο της ευημερίας που συνδέεται με το νόημα της ζωής και την προσωπική ανάπτυξη.

Τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν με την θέαση της τέχνης σε διάφορες τοποθεσίες, όπως μουσεία και γκαλερί καθώς και σε κλινικές ή νοσοκομειακά περιβάλλοντα αλλά και μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ένα ευρύ φάσμα τύπων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων παραστατικών, αφηρημένων, μοντέρνων και σύγχρονων έργων ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και εγκαταστάσεων φάνηκαν να ενισχύουν την ευημερία.

«Ορισμένοι βλέπουν την τέχνη ως πολυτέλεια, αλλά η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η θέαση της τέχνης – είτε ως χόμπι είτε ως στοχευμένη παρέμβαση για την υγεία – μπορεί να υποστηρίξει ουσιαστικά την ευημερία», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η έρευνα αυτή επαναπροσδιορίζει την τέχνη ως έναν χαμηλού κόστους, προσιτό πόρο ευεξίας, γεγονός δημιουργεί συναρπαστικές δυνατότητες για την ενσωμάτωση της τέχνης σε καθημερινά περιβάλλοντα και στρατηγικές δημόσιας υγείας» επεσήμαναν.

«Ενώ τα οφέλη της δημιουργίας τέχνης για την ψυχική υγεία έχουν διερευνηθεί ευρέως, ο αντίκτυπος της θέασης της τέχνης έχει μελετηθεί ελάχιστα. Ωστόσο, η εικαστική τέχνη είναι παρούσα και προσβάσιμη σε καθημερινούς χώρους, από μουσεία και γκαλερί, μέχρι νοσοκομεία ή και στο σπίτι. Η κατανόηση των επιδράσεών της πορεί να ξεκλειδώσει νέους δρόμους για την προώθηση της ευεξίας μέσω της καθημερινής συνάντησης με την τέχνη» κατέληξαν οι ερευνητές.