Πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού σαν της γιαγιάς
Κλασική και εύκολη συνταγή για αφράτα Πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού, για να γεμίσει το σπίτι ζεστές μυρωδιές.

Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγών
- λίγο αλάτι
- 1 μεγάλο πορτοκάλι: το ξύσμα και τον χυμό του
- 1 κ.σ. κονιάκ
- μισό κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 βανίλια (προαιρετικά)
- 2 δάκρυα μαστίχας
- 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ.μπέικιν πάουντερ
- Για το άλλειμα:
- 1 αυγό
- λίγο νερό
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθετουμε το μπέικιν και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2ο
Σε ένα γουδί χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη.
Βήμα 3ο
Βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια κρέμα.
Βήμα 4ο
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους.
Βήμα 5ο
Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ.
Βήμα 6ο
Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε και αυτά στο μίγμα.
Βήμα 7ο
Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ήπια τα υλικά, μέχρι να γίνουν ζύμη. Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε για 10’ σκεπασμένη με ένα πανί.
Βήμα 8ο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ºC.
Βήμα 9ο
Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και λάθουμε σε πασχαλινά σχέδια. Τα βάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ του, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Βήμα 10ο
Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν και αλείφουμε τα κουλουράκια για να γυαλίσουν πριν τα ψήσουμε.
Βήμα 11ο
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.