Ο ιός SARS-CoV-2, ο οποίος ως γνωστόν προκαλεί την ασθένεια COVID-19, μπορεί να είναι έως και πέντε φορές πιο πιθανό να οδηγήσει τους πάσχοντες με μακροχρόνια συμπτώματα στην εκδήλωση άνοιας, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς.

Ο Δρ Γκαμπριέλ ντε Εράουσκιν, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, ο οποίος διερευνά τη σύνδεση αυτή, δήλωσε ότι μελέτες δείχνουν ότι όσοι είναι άνω των 57 και υπέφεραν από Long-Covid «έχουν το προφίλ του ατόμου με πρώιμο Αλτσχάιμερ».

Ο Δρ Εράουσκιν διεξάγει μια μελέτη σε 4.000 ασθενείς που προσβλήθηκαν από Covid όταν ήταν άνω των 60. Τα πρώτα του δεδομένα υποδεικνύουν ότι έως και το ένα τρίτο αυτών των ατόμων, ηλικίας άνω των 65, που έχουν μακροχρόνια συμπτώματα, πληρούν τα κριτήρια για ήπια γνωστική εξασθένηση.

Ενώ η ήπια γνωστική εξασθένηση δεν είναι πάντα πρόδρομος της άνοιας, περίπου ένας στους έξι ασθενείς που την αναπτύσσουν διαγιγνώσκεται με την πάθηση μέσα σε έναν χρόνο.

Τα αποτελέσματα του Δρ Εράουσκιν προστίθενται σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που υποδεικνύει ότι οι ασθενείς που εκτέθηκαν στον ιό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Για παράδειγμα, έρευνα σε σχεδόν 1 εκατομμύριο ασθενείς, διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ατόμων άνω των 65 που νοσηλεύθηκαν με τον ιό υπέστησαν γνωστική έκπτωση.

Ο Long Covid είναι μια κατάσταση που δεν κατανοείται πλήρως, στην οποία οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό εμφανίζουν συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και προβλήματα μνήμης μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά την αρχική τους ασθένεια. Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανακαλύψουν αν ο παθογόνος οργανισμός προκαλεί αλλαγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοια ή αν ο ιός επιταχύνει υπάρχοντα προβλήματα στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επίσης αν ο αυξημένος κίνδυνος για γνωστικά προβλήματα που έχουν παρατηρήσει στους ασθενείς χειροτερεύει με το χρόνο.

Ιός SARS-CoV-2 και νεανική άνοια

Οποιαδήποτε διάγνωση άνοιας πριν την ηλικία των 65 ετών χαρακτηρίζεται ως νεανική άνοια.

Ενώ ο κίνδυνος για την διαταραχή που «κλέβει» τη μνήμη αυξάνεται γενικά με την ηλικία, ο αριθμός των περιπτώσεων σε νεότερους ασθενείς έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.

Οι επιστήμονες εξετάζουν αν η ήπια γνωστική εξασθένηση που προκαλείται από τον Covid είναι θεραπεύσιμη.

Ο Δρ Ίγκορ Κοράλνικ, επικεφαλής νευρολογικών λοιμωδών νόσων στην Northwestern Medicine στο Σικάγο, δήλωσε ότι περίπου οι μισοί από τους 70 ασθενείς με Long Covid που η ομάδα του έχει θεραπεύσει εμφάνισαν βελτίωση μετά από μια θεραπεία που ονομάζεται γνωστική αποκατάσταση. Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ένα τρίτο των ασθενών σε πρόσφατη μελέτη του, δεν παρουσίασαν σημαντική διαφορά στα μέτρα μνήμης μετά τη θεραπεία.

Για μερικούς νεότερους ασθενείς με Long Covid, τα προβλήματα μνήμης φαίνεται να χειροτερεύουν με το χρόνο.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, έρευνες που διεξήχθησαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αποκάλυψαν ότι περίπου το 17% των Αμερικανών ανέφεραν συμπτώματα Long Covid, αν και ορισμένες μελέτες εκτιμούν ότι ο πραγματικός ρυθμός είναι περίπου 3,6%.

Παγκοσμίως, περίπου 409 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν Long Covid μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης Long Covid φαίνεται να συνδέονται με το να νοσήσει κάποιος σοβαρά από τον ιό, με περίπου το 3% έως 5% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν να αναπτύσσουν την κατάσταση.