Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Iowa αναφέρουν ότι η ακράτεια ούρων μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες.

Η ακράτεια ούρων – η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης – είναι μια συχνή πάθηση, ιδίως στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, με προηγούμενες μελέτες να αναφέρουν ότι μπορεί να επηρεάζει από 38% έως και 60% των γυναικών.

Στόχος των ερευνητών ήταν να διερευνήσουν αν η ακράτεια ούρων συνδέεται με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ακράτεια και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Preventive Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικούς φακέλους για δύο χρόνια από περισσότερες από 20.000 γυναίκες ασθενείς στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Κονέκτικατ. Από αυτές τις ασθενείς, το 5,4% ανέφερε μέσω ερωτηματολογίου ότι είχε ακράτεια ούρων.

Όλες οι ασθενείς κλήθηκαν να αξιολογήσουν στο ερωτηματολόγιο το επίπεδο της σωματικής τους δραστηριότητας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι ερωτηθέντες με ακράτεια ούρων δεν ανέφεραν ότι είχαν λιγότερη φυσική δραστηριότητα από εκείνες που δεν είχαν την πάθηση.

Ωστόσο, οι ερευνητές εντόπισαν συσχέτιση μεταξύ των ασθενών με ακράτεια ούρων και των παραγόντων ή συμβάντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως η δυσλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου 2 και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ακράτειας και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», υποστηρίζουν οι ερευνητές βασισμένοι στα ευρήματά τους.