Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας τα μηνύματα έχουν αντικαταστήσει τα τηλεφωνήματα και, ορισμένες φορές, τις προσωπικές επαφές. Είναι πρακτικά, άμεσα και, πολλές φορές, λιγότερο αγχωτικά από μια τηλεφωνική ή δια ζώσης συζήτηση (π.χ. επιβεβαίωση σχεδίων ή υπενθυμίσεις).
Ειδικά αν βρίσκεστε μακριά, τα γλυκά μηνύματα είναι ένας τρόπος να δείξεις ότι είσαι παρών/ούσα. Ένα απλό «Σε σκέφτομαι» ή «Είσαι καλά;» μπορεί να λειτουργήσει καθησυχαστικά χωρίς να απαιτεί πολλή προσπάθεια.
Δε «χωράνε» όλα τα συναισθήματα σε μηνύματα
Υπάρχουν κάποια πράγματα που δε γράφονται, μόνο λέγονται:
- Χωρισμοί: Δεν υπάρχει καλός τρόπος για να χωρίσεις, υπάρχει όμως ο χείριστος. Κι αυτός, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ο απρόσωπος. Όσο κι αν σε βολεύει να το αποφύγεις, η συναισθηματική ένταση ενός χωρισμού απαιτεί ανθρώπινη παρουσία ή έστω φωνή. Είναι θέμα σεβασμού.
- Συναισθηματικά φορτισμένα ζητήματα: Το μεγάλο μειονέκτημα των μηνυμάτων είναι η έλλειψη συναισθηματικής πληροφορίας. Δεν υπάρχει τόνος φωνής, βλέμμα, χειρονομίες – τίποτα που να «χρωματίζει» τον λόγο και να δίνει το βάθος που χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση. Αν κάποιος έχει πένθος, νοσεί ή βιώνει κάτι δύσκολο, είναι προτιμότερο να δείξεις τη συμπαράστασή σου με μια τηλεφωνική κλήση ή επίσκεψη.
- Συγκρούσεις και ξεκαθαρίσματα: Πολλές φορές, μέσα από τα μηνύματα, είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ο άλλος. Έτσι τυχαίνει να αισθανόμαστε ένα ύφος πολύ διαφορετικό από εκείνο που γράφτηκε το μήνυμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις που τελικά θα καταλήξουμε να λύσουμε μέσω τηλεφώνου. Ακόμα και ένα ουδέτερο μήνυμα μπορεί να ακουστεί ψυχρό ή παρεξηγήσιμο. Ένα απλό «ΟΚ» μπορεί να θεωρηθεί ειρωνικό, απότομο ή αδιάφορο.
- Απολογίες: Μια «συγγνώμη» πρέπει να μεταφέρει γνήσια κατανόηση και λύπη για αυτό που συνέβη. Κι αυτό είναι δύσκολο να γίνει από μηνύματα. Δώστε στο άτομο που έχετε πληγώσει μια ευκαιρία να εξηγήσει τον αντίκτυπο που είχε η συμπεριφορά σας, πρόσωπο με πρόσωπο, ώστε να μπορέσει να σας συγχωρέσει.
- Ομολογίες και αποκαλύψεις: Αν θέλεις να πεις κάτι σημαντικό για εσένα (όπως συναισθήματα ή ένα προσωπικό θέμα μπορείς να προετοιμάσεις το έδαφος: «Θα ήθελα να μιλήσουμε για κάτι που με απασχολεί από κοντά. Πότε θα είσαι διαθέσιμος/η;».
Αν η συζήτηση ξεκινά να ξεφεύγει από τον έλεγχο ή αν νιώθεις ότι κάτι παρερμηνεύεται, είναι προτιμότερο να πεις: «Να μιλήσουμε λίγο από κοντά ή στο τηλέφωνο;». Θα εκπλαγείς πόσο πιο γρήγορα λύνονται τα προβλήματα.
Όταν κάνουμε τηλεφωνήματα, λαμβάνουμε ενδείξεις μέσω του ρυθμού και του τόνου της φωνής, που μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε ασφάλεια και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη ενισχύεται μέσω της θετικής συζήτησης, καθώς η χημεία του σώματός μας αλλάζει, πυροδοτώντας την απελευθέρωση οκυτοκίνης (την ορμόνη της αγάπης) και μειώνοντας την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες).