Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βάασα στη Φινλανδία, προσπάθησαν να κατανοήσουν γιατί η διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με καχυποψία στην Ευρώπη. Η ομάδα συμπεριέλαβε 3.600 συμμετέχοντες, οι οποίοι ρωτήθηκαν ποιοι πιστεύουν ότι προτιμούν να είναι vegan.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια αντιφατική εικόνα.

Από τη μία, οι χορτοφάγοι θεωρούνταν «φιλικοί» προς το περιβάλλον, άτομα που ενδιαφέρονται για την υγεία τους και αξίζουν θαυμασμού. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι προκαλούν επίσης φόβο, ζήλια, περιφρόνηση και θυμό στο κοινωνικό σύνολο.

«Η κατανάλωση κρέατος και από την άλλη, η μη κατανάλωσή του, φαίνεται να αποτελεί ένα έντονα φορτισμένο κοινωνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με την έρευνά μας, οι καταναλωτές που προτιμούν τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις θεωρούνται κοινωνικά διαφορετικοί και όχι με καλό τρόπο», δήλωσε η Δρ Ρούσα-Μαρία Μαλίλα, συγγραφέας της μελέτης

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Statista (μια γερμανική διαδικτυακή πλατφόρμα που ειδικεύεται στη συλλογή και οπτικοποίηση δεδομένων), το 2023 εκτιμάται ότι υπήρχαν περίπου 6,62 εκατομμύρια χορτοφάγοι στην Ευρώπη. Aυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε εντυπωσιακό βαθμό μέχρι το 2033, φτάνοντας τα 8,25 εκατομμύρια άτομα.

Παρά αυτήν την αύξηση, εξακολουθεί να υπάρχει στίγμα γύρω από την χορτοφαγία και οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν το γιατί.

Απόρριψη των vegan- Γιατί συμβαίνει; Αναλυτικά η έρευνα

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκφράσουν την άποψή τους για καταναλωτές με βάση τη λίστα των αγορών τους.

Συμπεριλήφθηκαν τρεις διαφορετικές λίστες αγορών. Όλες περιλάμβαναν τα ίδια πέντε βασικά τρόφιμα – ζυμαρικά, ψωμί, χυμό μήλου, καρότα και μπανάνες – αλλά διέφεραν στην ύπαρξη ή μη προϊόντων ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, μία λίστα περιλάμβανε κιμά, αλλαντικά και λουκάνικα, ενώ μια άλλη είχε ρολά κοτόπουλου και λουκάνικα λαχανικών. Η τρίτη περιλάμβανε μόνο φυτικά προϊόντα, όπως λαχανικά.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τους καταναλωτές που προτιμούσαν τις χορτοφαγικές τροφές ως ευαισθητοποιημένους όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, ηθικούς και οπαδούς της υγιεινής ζωής.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό, όπως αναφέρθηκε, να εκδηλώσουν φόβο, ζήλια, περιφρόνηση και θυμό απέναντί τους.

«Οι άνθρωποι ήθελαν ακόμη και να συμπεριφερθούν επιθετικά στους vegan ή να τους αποκλείσουν από τους κοινωνικούς τους κύκλους», δήλωσε η Δρ Μαλίλα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν το κλίμα που επικρατεί.

«Τα ανάμεικτα συναισθήματα απέναντι στους χορτοφάγους αντανακλούν ένα γενικότερο κλίμα. Η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης κρέατος για περιβαλλοντικούς λόγους σίγουρα δεν αποτελεί πια έκπληξη για κανέναν. Ωστόσο, η αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών δεν είναι τόσο απλή. Αυτό μπορεί να εκφραστεί μέσα από την απογοήτευση και να διοχετευτεί προς εκείνους που ήδη έχουν προχωρήσει στην αλλαγή. Όπως και έχει, η χορτοφαγική διατροφή δεν χρειάζεται να σχετίζεται με τον συμβιβασμό, αν και η εικόνα γύρω από αυτήν συχνά εκλαμβάνεται έτσι», κατέληξε η Δρ Μαλίλα.