Παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι
Ακολουθήστε και φέτος το έθιμο που θέλει το ζύμωμα του πασχαλινού τσουρεκιού σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.

Υλικά
- 500γρ. λευκό αλεύρι
- 7γρ. μαγιά
- 10γρ. αλάτι
- 60γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 75γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα μαστίχα σε σκόνη
- 1 πρέζα μαχλεπί
- 1 πρέζα κανέλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150ml ζεστό νερό
- 150ml γάλα
- 1 χούφτα σταφίδες
- 3 κόκκινα βρασμένα αυγά
- 1 αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βάλτε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τη μαστίχα, το μαχλέπι και την κανέλα, και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίξτε μισό από το νερό και το γάλα και ανακατέψτε σύντομα, έπειτα προσθέστε το υπόλοιπο υγρό και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια μαλακή, κολλώδη ζύμη.
Βήμα 2ο
Ανακατέψτε τις σταφίδες στη ζύμη, στη συνέχεια τοποθετήστε τη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει εύπλαστη. Σχηματίστε την σε μια μπάλα και αφήστε την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ώρα ή για όλη τη νύχτα στο ψυγείο, μέχρι να διπλασιαστεί το μέγεθός της.
Βήμα 3ο
Στρώνετε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Διαιρέστε τη ζύμη σε τρία μέρη και ρολάρετέ τα σε τρεις λωρίδες. Πλέξτε τις λωρίδες μαζί, τοποθετήστε τις στο ταψί και αφήστε να φουσκώσουν για μια ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Βήμα 4ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 210°C. Αλείψτε την κορυφή του ψωμιού με το αυγό και τοποθετήστε τα κόκκινα βρασμένα αυγά μέσα στο ψωμί. Ψήστε για 20-25 λεπτά, έπειτα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσει.