Καθώς μεγαλώνουμε και περνάμε σταδιακά στην μέση και την τρίτη ηλικία, τα κατάγματα και οι καρδιοπάθειες αποτελούν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μετά από κατάγματα ισχίου, ενώ τα προβλήματα στην καρδιά είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στους ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.
Έχοντας αυτό κατά νου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσαν μια μελέτη στο Frontiers in Aging, στην οποία παρατίθενται τα ευρήματά τους σχετικά με τη σύνδεση των διατροφικών επιλογών και της θνησιμότητας από κατάγματα και καρδιοπάθειες στους ηλικιωμένους.
Ύστερα από δύο δεκαετίες παρακολούθησης μιας ομάδας συμμετεχόντων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν πιο «συντηρητικές» διατροφικές επιλογές είχαν λιγότερους κινδύνους σε αυτούς τους τομείς.
Τι είναι η «συντηρητική» διατροφή;
Δεδομένου ότι οι διατροφικές επιλογές είναι σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση της υγείας, οι ερευνητές συχνά εξετάζουν αν οι τρέχουσες συστάσεις παραμένουν κατάλληλες και τις προσαρμόζουν όταν προκύπτουν νέα στοιχεία.
Η πρόσφατη μελέτη εξέτασε πώς η συντηρητική διατροφή και η πρόσληψη ασβεστίου επηρεάζουν τα κατάγματα οστών και τη θνησιμότητα από καρδιοπάθειες μακροπρόθεσμα για τους ηλικιωμένους. Το ασβέστιο συνδέεται με την υγεία των οστών, ενώ μια διατροφή που προάγει την υγεία της καρδιάς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές περιέγραψαν τη συντηρητική διατροφή ως μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και λιπαρών ψαριών και χαμηλή κατανάλωση λευκού ψωμιού, ζάχαρης και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά.
Σχεδόν 3.000 ηλικιωμένοι συμμετείχαν στη μελέτη: το 47% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 53% άνδρες.
Οι συμμετέχοντες συναίνεσαν σε επισκέψεις στο σπίτι και κλινικές επισκέψεις και επίσης έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση στα ατομικά τους ιατρικά αρχεία, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρακολουθούν την υγεία τους. Επιπλέον, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους επιλογές και τον τρόπο ζωής τους.
Κατάγματα και προβλήματα στην καρδιά: Τα αποτελέσματα της έρευνας
Στο τέλος της παρακολούθησης των 20 ετών, το 2% των ανδρών και το 5% των γυναικών υπέστησαν κάταγμα ισχίου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Το 22% των γυναικών και το 9% των ανδρών υπέστησαν οποιουδήποτε τύπου κάταγμα. Όσον αφορά τη θνησιμότητα από καρδιοπάθειες, αυτό συνέβη στο 11% των ανδρών και το 5% των γυναικών.
Σχετικά με τις διατροφικές επιλογές και τα κατάγματα ισχίου, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των δύο. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έκαναν καλύτερες διατροφικές επιλογές, είχαν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο για αυτού του είδους τα κατάγματα.
Όταν εξετάστηκαν ειδικά οι διατροφικές πηγές ασβεστίου, δεν συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο για κάταγμα ισχίου, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι συνδέεται με ένα προστατευτικό όφελος όσον αφορά τη θνησιμότητα από καρδιοπάθειες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες με πιο «συντηρητικές» διατροφικές συνήθειες ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και λιγότερο πιθανό να έχουν ιστορικό καπνίσματος.
Οι συμμετέχοντες με χαμηλότερα επίπεδα αναφερόμενης σωματικής δραστηριότητας και ιστορικό καπνίσματος είχαν αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η μελέτη τόνισε τη σημασία των διατροφικών επιλογών και του τρόπου ζωής, ιδιαίτερα καθώς οι ενήλικες μεγαλώνουμε. Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της υγείας των οστών, όπως η πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής, μπορεί να έχει για παράδειγμα προστατευτικά οφέλη για την καρδιά.
Ως παρατηρητική μελέτη ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτή η συσχέτιση είναι αιτιακή ή εάν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα και η υπέρταση, οι οποίοι συνδέονται στενότερα με το αποτέλεσμα. Ενώ όμως τα δεδομένα από την εν λόγω μελέτη μπορούν να δείξουν συσχέτιση, αλλά όχι απαραίτητα αιτία και αποτέλεσμα, μπορούν να προσφέρουν ενδιαφέροντα δεδομένα.