Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από ραγδαίους και θεαματικούς ρυθμούς τεχνολογικής προόδου – σε βαθμό που μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους. Ωστόσο, επιστήμονες λένε ότι αξίζει να ασχοληθείτε, αν θέλετε να προστατεύσετε τη μνήμη σας.

Η ευρεία χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (που ορίζεται από τους ερευνητές ως η χρήση υπολογιστή, smartphone, διαδικτύου ή συνδυασμού των τριών), μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης και γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 57 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες ερεύνησαν τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε 411.430 ενήλικες από όλο τον κόσμο με μέση ηλικία τα 68,7 έτη και δεν βρήκαν καμία αρνητική συσχέτιση μεταξύ τεχνολογίας και μνήμης. Η ανάλυσή τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, φαίνεται να αντικρούει την υπόθεση ότι η καθημερινή χρήση της τεχνολογίας αποδυναμώνει τις γνωστικές ικανότητες.

Οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν εξηγούν τα αίτια που διέπουν τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας και της γνωστικής υγείας.

Άλλες ασχολίες που «ακονίζουν» τη μνήμη, σύμφωνα με την επιστήμη

  • Η ενασχόληση με την τέχνη (π.χ. ζωγραφική) μπορεί να φρενάρει τη γνωστική εξασθένιση και τα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.
  • Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ενισχύει την προσοχή και την εστίαση, εάν την εξασκείτε τακτικά, μπορεί να τονώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Τα παιχνίδια λέξεων, όπως τα σταυρόλεξα, βασίζονται στη μνήμη και τη στρατηγική και υποστηρίζουν τη καλή νοητική λειτουργία.
  • Το σκάκι μπορεί να γίνει η ασπίδα σας ενάντια στο Αλτσχάιμερ.
  • Ο χορός είναι μια κοινωνική δραστηριότητα που γυμνάζει το σώμα και βελτιώνει την απόδοση του νου.
  • Η γυμναστική συνδέεται με βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία και λιγότερες εγκεφαλικές βλάβες εξαιτίας της άνοιας.
  • Το διάβασμα, το journaling, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και η yoga μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας έως και κατά 23%.

Νέος και υγιής εγκέφαλος σε 7 βήματα

Ο εγκέφαλος αλλάζει με την ηλικία, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές του Harvard Health, υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε τα προβλήματα που έρχονται με τη γήρανση:

  1. Ακολουθήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.
  2. Κρατήστε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.
  3. Ελέγξτε το σάκχαρο στο αίμα σας.
  4. Μειώστε τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης.
  5. Κόψτε το κάπνισμα.
  6. Αποφύγετε το αλκοόλ.
  7. Προστατέψτε το κεφάλι σας από τραυματισμούς.

Συνδυάστε αυτές τις προτάσεις για να επιτύχετε το μέγιστο όφελος για τον εγκέφαλο και τη συνολική σας υγεία. Και μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να ενσωματώσετε περισσότερες υγιεινές συνήθειες στη ζωή σας.