Πόσες φορές είπατε «δεν πάω σήμερα στο γυμναστήριο», όμως τελικά πήγατε να γυμναστείτε, φοβούμενοι ότι η απουσία αυτή θα μπορούσε να φέρει ένα τράβηγμα ή έναν μικρό τραυματισμό από το παραπάνω καθισιό;

Στην πραγματικότητα όμως, οι αντοχές στο ανθρώπινο σώμα είναι πολύ μεγαλύτερες και μια ή δύο μέρες αποχή από τη γυμναστική δεν έχουν και τόσο σοβαρές επιπτώσεις.

Γιατί οι μυς έχουν μνήμη.

Ερευνητές από τη Φινλανδία μελέτησαν τις μυϊκές πρωτεΐνες, αναζητώντας το γιατί.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology από επιστήμονες του τμήματος Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Γυβάσκυλα της Φινλανδίας, έδειξε για πρώτη φορά ότι οι μυς έχουν μνήμη σε επίπεδο πρωτεϊνών. Και η μνήμη αυτή διαρκεί για περισσότερο από δύο μήνες όταν πρόκειται για άσκηση με αντιστάσεις.

Παρότι συχνά θεωρείται ότι η επίδραση της άσκησης έχει ημερομηνία λήξης σύντομα και ότι ένα διάλειμμα από το γυμναστήριο θα μπορούσε να προκαλέσει στρες από την απώλεια μυϊκού ιστού, οι ερευνητές απέδειξαν ότι δεν είναι ανάγκη να υπάρξει στρες, αφού η επίδραση της γυμναστικής με αντιστάσεις διαρκεί για περισσότερο από δύο μήνες. Επιπλέον, τα οφέλη ανακτώνται γρήγορα, με την επάνοδο στο γυμναστήριο.

Τι αλλαγές συμβαίνουν άραγε σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο για τη διαπίστωση αυτή;

Για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό οι ερευνητές, μελέτησαν χιλιάδες μυϊκές πρωτεΐνες.

Οι ερευνητές, στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι υπό τη διεύθυνση του Μάρκου Βαριοσάλο, χρησιμοποίησαν 116 δείγματα μυών από νέους ενήλικες και μεσήλικες Φινλανδούς, γυναίκες και άνδρες που ενώ ήταν δραστήριοι, δεν έκαναν συστηματική προπόνηση με αντιστάσεις. Στη μελέτη οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν 10 εβδομάδες συστηματικής άσκησης με αντιστάσεις, σταματούσαν για 10 εβδομάδες και επανέρχονταν και πάλι για άλλες 10 εβδομάδες άσκησης με αντιστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 3.000 μυϊκές πρωτεΐνες, με τη χρήση εξοπλισμού φασματομετρίας.

Η μελέτη αποκάλυψη δύο ειδών αλλαγές στο προφίλ των μυϊκών πρωτεϊνών.

Ορισμένες πρωτεΐνες άλλαζαν εξαιτίας της γυμναστικής και επέστεφαν στην αρχική τους κατάσταση στη διάρκεια της διακοπής, ενώ ανταποκρίνονταν και πάλι στις αλλαγές από την άσκηση κατά την επιστροφή στην άσκηση – κυρίως όταν η άσκηση ήταν αεροβική.

Άλλη ομάδα πρωτεϊνών, άλλαζε εξαιτίας της άσκησης και παρέμενε αλλαγμένη στη διάρκεια της διακοπής, αλλά και μετά την επιστροφή στην άσκηση. Αυτές οι πρωτεΐνες συνδέονταν με το ασβέστιο, όπως η καλπαΐνη 2, της οποίας το γονίδιο πρόσφατα αναγνωρίστηκε ότι διατηρεί μνήμη ακόμη και μετά τη διακοπή της άσκησης.

Στο επίπεδο του πυρήνα των μυών και τη διαδρομή μνήμης των γονιδίων, δηλαδή της επιγενετικής, η μακροπρόθεσμη αντίδραση που επιμένει ακόμη και μετά από ένα διάλειμμα και πιθανότατα εξηγεί τη «μνήμη των μυών», έχει ήδη διαπιστωθεί, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής του τμήματος Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας Γούχα Χούλμι. Πρόσθεσε όμως ότι «τώρα για πρώτη φορά, δείξαμε ότι οι μυς «θυμούνται» την άσκηση με αντιστάσεις σε επίπεδο πρωτεϊνών, για διάστημα τουλάχιστον δυόμιση μηνών». Έτσι, παρότι οι μυς αυτοί τελικά συρρικώνονται στο αρχικό τους μεέγεθος σε ένα μακρόχρονο διάλειμμα, η διαδρομή της άσκησης παραμένει στους μυς, διευκολύνοντας την επανέναρξη της γυμναστικής.

Η μελέτη αυτή, εντάσσεται στην ευρύτερη μελέτη TraDeRe που χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο  Έρευνας της Φινλανδίας, της οποίας ηγείται ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Προπόνησης Γιούχα Αχτιαινεν σε συνεργασία με τον Γιούχα Χούλμι.

Πηγή: in.gr

Από την Άννα Παπαδομαρκάκη