Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Waterloo υποστηρίζει ότι η αύξηση της αναλογίας του διατροφικού καλίου προς την πρόσληψη νατρίου, επιλέγοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως η μπανάνα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την μείωση μείωση της αρτηριακής πίεσης, συγκριτικά με την απλή μείωση της πρόσληψης νατρίου.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει πάνω από το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως. Αποτελεί την κύρια αιτία στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις όπως χρόνια νεφρική νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και άνοια.

«Συνήθως, όταν έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση, μας συμβουλεύουν να τρώμε λιγότερο αλάτι», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Μπανάνα VS υπέρτασης

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η ενσωμάτωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε κάλιο στη διατροφή σας, όπως οι μπανάνες ή το μπρόκολο, μπορεί να έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην αρτηριακή σας πίεση από ό,τι η απλή μείωση του νατρίου» εξηγούν.

Όπως αναφέρουν, το κάλιο και το νάτριο αποτελούν δύο ηλεκτρολύτες που βοηθούν το σώμα να στέλνει ηλεκτρικά σήματα για να συσπώνται οι μύες, να ρυθμίζεται η ποσότητα του νερού στο σώμα και να εκτελούνται άλλες ζωτικές λειτουργίες.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει  ότι η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που προσδιορίζει με επιτυχία τον τρόπο με τον οποίο η αναλογία του καλίου προς το νάτριο επηρεάζει τον οργανισμό.

Το μοντέλο προσδιορίζει επίσης πώς οι διαφορές φύλου μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ καλίου και αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνδρες φάνηκαν να αναπτύσσουν πιο εύκολα υψηλή αρτηριακή πίεση από ό,τι οι γυναίκες στην προεμμηνόπαυση αλλά οι άνδρες ήταν επίσης πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά σε μια αυξημένη αναλογία καλίου προς νάτριο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι μαθηματικά μοντέλα όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη. επιτρέπουν τέτοιου είδους πειράματα για τον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν το σώμα.