Η υγεία του εντέρου έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια και όχι αδίκως. Το έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια που επηρεάζουν ποικίλες λειτουργίες, από την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό, έως την ψυχική υγεία.

Τώρα νέα μελέτη από το University of California – Davis, που δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology υποδηλώνει ότι το ξινολάχανο, το λάχανο δηλαδή που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να ενισχύσει το έντερο, συμβάλλοντας στην προστασία του.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, συγκεκριμένα πώς οι μεταβολίτες στο ξινολάχανο συγκρίνονται με εκείνους στο ωμό λάχανο. Εξέτασαν επίσης, αν τα θρεπτικά συστατικά του ξινολάχανου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προστασία των εντερικών κυττάρων από βλάβες που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Τι έδειξε η έρευνα για το ξινολάχανο

Η μελέτη συνέκρινε το ωμό λάχανο, το ξινολάχανο και την υγρή άλμη που μένει πίσω μετά την διαδικασία της ζύμωσης. Τα δείγματα λάχανου περιελάμβαναν τόσο προϊόντα που αγοράστηκαν από καταστήματα όσο και λάχανο που είχε υποστεί ζύμωση στο εργαστήριο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ξινολάχανο φάνηκε να συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας των εντερικών κυττάρων, ενώ το ωμό λάχανο και η άλμη όχι. Επιπλέον δεν φάνηκε να υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ του αγορασμένου ξινολάχανου και εκείνου που είχε υποστεί ζύμωση στο εργαστήριο.

«Ορισμένοι από τους μεταβολίτες που βρίσκουμε στο ξινολάχανο είναι το ίδιο είδος μεταβολιτών που φαίνεται να παράγονται από το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό το εύρημα ενισχύει την σύνδεση μεταξύ των μεταβολιτών στο ξινολάχανο και της καλής υγείας του εντέρου», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Δεν έχει σημασία, κατά κάποιον τρόπο, αν φτιάχνουμε ξινολάχανο στο σπίτι ή εάν το προμηθευόμαστε, μιας και τα δύο είδη φάνηκαν να προστατεύουν την λειτουργία του εντέρου» συμπλήρωσαν.

Πώς ευνοεί το έντερο;

Χημικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η ζύμωση αλλάζει το θρεπτικό προφίλ του λάχανου, αυξάνοντας τους ευεργετικούς μεταβολίτες, όπως το γαλακτικό οξύ, τα αμινοξέα και τις φυτικές χημικές ουσίες που συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να εξηγούν γιατί τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση συχνά συνδέονται με οφέλη για το πεπτικό σύστημα.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, εντόπισαν εκατοντάδες διαφορετικούς μεταβολίτες που παράγονται κατά τη ζύμωση και τώρα εργάζονται για να προσδιορίσουν ποιοι από αυτούς παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου μακροπρόθεσμα.

Τα λαχανικά και οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούν ήδη βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες, ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να είναι κάτι περισσότερο από ένα γευστικό συνοδευτικό πιάτο.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών περιλαμβάνει την διεξαγωγή δοκιμών σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί αν οι μεταβολίτες που προστατεύουν το έντερο και βρίσκονται στο ξινολάχανο μπορούν να έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα όταν περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή, όπως φάνηκε στο εργαστήριο.