Η σημασία της άσκησης για την υγεία και την ευεξία μας είναι ευρέως αναγνωρισμένη και αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, πόση άσκηση είναι πραγματικά απαραίτητη για να ζήσουμε περισσότερο; Μια εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation έρχεται να ρίξει φως στο θέμα, παρέχοντας ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τα οφέλη της άσκησης και την επιρροή της στην παράταση της ζωής.

Η σημασία της άσκησης για την ποιότητα της ζωής μας

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από δύο μεγάλες αμερικανικές ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν 116.221 ενήλικες που ανέφεραν τις συνήθειες φυσικής δραστηριότητας τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, δηλαδή άσκηση που δεν σχετίζεται με την εργασία. Αυτές οι αναφορές συλλέχθηκαν για 30 χρόνια και η έρευνα επικεντρώθηκε στο πόσο η συχνότητα και η ένταση της άσκησης επηρεάζουν τη θνησιμότητα.

Ειδικότερα, όσοι ασκούνταν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο από τις ελάχιστες συστάσεις για μέτρια και έντονη φυσική δραστηριότητα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας, τόσο συνολικά όσο και από καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Πόση άσκηση τελικά χρειαζόμαστε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της έρευνας, οι ενήλικες πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή 75 έως 150 λεπτά με έντονη ένταση. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι υπερβαίνοντας την προτεινόμενη ποσότητα άσκησης μπορεί να έχει επιπλέον οφέλη στην υγεία. Συγκεκριμένα:

  • Μέτρια Άσκηση: Οι συμμετέχοντες που ασκούνταν 300 έως 599 λεπτά την εβδομάδα (δύο έως τέσσερις φορές περισσότερα από την ελάχιστη σύσταση) παρουσίασαν 26% έως 31% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και 28% έως 38% μειωμένο κίνδυνο από καρδιοαγγειακή νόσο.
  • Έντονη Άσκηση: Όσοι ασκούνταν 150 έως 299 λεπτά την εβδομάδα με έντονη φυσική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, παρουσίασαν 21% έως 23% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας συνολικά και 27% έως 33% μειωμένο κίνδυνο από καρδιοαγγειακές παθήσεις.
άσκηση μακροζωία

Συνδυασμοί ασκήσεων για καλύτερα αποτελέσματα

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο βέλτιστος συνδυασμός μέτριας και έντονης φυσικής δραστηριότητας μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη στη μείωση της θνησιμότητας. Τα άτομα που συνδύασαν 75 έως 300 λεπτά έντονης άσκησης και 150 έως 600 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα παρουσίασαν 35% έως 42% μείωση στη θνησιμότητα, προσφέροντας τη μέγιστη προστασία στην υγεία τους.

Επηρεάζει η ηλικία την άσκηση;

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν πιο έντονες δραστηριότητες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι συνήθως προτιμούν μέτρια επίπεδα άσκησης. Ωστόσο, η μελέτη δεν κατέδειξε ότι η ένταση της άσκησης επηρεάζει τη διάρκεια ζωής με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την ηλικία. Αντίθετα, η έντονη φυσική δραστηριότητα παραμένει ωφέλιμη και για τους ηλικιωμένους, εφόσον αυτοί είναι υγιείς.

Η μελέτη τέλος σημειώνει ότι, ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν αναδείξει κινδύνους από την υπερβολική άσκηση υψηλής έντασης (όπως οι μαραθώνιοι), η τρέχουσα έρευνα υποδεικνύει ότι η μακροχρόνια άσκηση υψηλής έντασης δεν έχει επιβλαβή επίδραση στην καρδιοαγγειακή υγεία, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες πάνω στο θέμα.

Προσθέτοντας λοιπόν, ακόμη και μικρές ποσότητες άσκησης στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία μας και να κερδίσουμε παραπάνω χρόνιας ζωής.