Σας ενοχλεί όταν κάποιος χτυπάει τα δάχτυλά του ρυθμικά; Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να το κάνει; Κάποιες φορές μπορεί να γίνεται από αμηχανία ή ανυπομονησία, όμως νέα μελέτη αποδεικνύει ότι αυτή η ρυθμική κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη γλωσσική μάθηση, ακόμη και στην αποκατάσταση του λόγου!

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, το να χτυπάμε τα δάχτυλά μας σε έναν ρυθμό, προτού να ακούσουμε μία ομιλία σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, θα μπορούσε να μας διευκολύνει να την κατανοήσουμε καλύτερα.

Οι συμμετέχοντες στην εν λόγω έρευνα κλήθηκαν να ακούσουν μια μεγάλη πρόταση μέσα σε θόρυβο.  Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, εκείνοι που είχαν προετοιμαστεί, ακούγοντας έναν μουσικό ρυθμό ή παράγοντας οι ίδιοι έναν ρυθμό με το χτύπημα των δαχτύλων τους, τα κατάφεραν σημαντικά καλύτερα σε αυτή τη δοκιμασία.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ότι ανταποκρίθηκαν πολύ καλύτερα στο να αναγνωρίσουν τις λέξεις που άκουσαν, παρά τον θόρυβο που υπήρχε στο περιβάλλον, από όσους δεν είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία προετοιμασίας.

Σε ένα από τα πειράματα που έγιναν στο πλαίσιό της έρευνας, 35 συμμετέχοντες χτύπησαν ο καθένας από ένα δάχτυλό του σε διαφορετικούς ρυθμούς, αργούς, μεσαίους και γρήγορους, πριν να χρειαστεί να ακούσουν μια μακροσκελή προφορική πρόταση σε ενοχλητικό θόρυβο περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε πολύ καλύτερη κατανόηση της πρότασης μετά από το χτύπημα σε μεσαίο ρυθμό, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου δύο χτυπήματα το δευτερόλεπτο, σε σύγκριση με το γρήγορο, το αργό ή το καθόλου χτύπημα.

Ένα νέο γλωσσικό εργαλείο

Τα ευρήματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά καθώς, όπως ανέφεραν οι μελετητές, αποτελούν χρήσιμη γνώση για την ενίσχυση της κατανόησης της ομιλίας σε δύσκολες συνθήκες ακρόασης.

Ενδεχομένως θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιηθούν και για τη διδασκαλία γλωσσών, καθώς και για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών και θεραπειών για την αποκατάσταση του λόγου.

Συνδέονται τα δάχτυλα με την… ακοή;

Η κίνηση συνδέεται με τον χρόνο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το κινητικό σύστημα επεξεργάζεται χρονικές πληροφορίες. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, βασισμένοι και σε αυτό, η ρυθμική κίνηση κατά την ακρόαση μιας μελωδίας, θα μπορούσε να βελτιώσει την ακουστική επεξεργασία, ενώ τα πειράματα της έρευνας απέδειξαν ότι το παραπάνω φαινόμενο επεκτείνεται και στην επεξεργασία της ομιλίας.

Πιο αναλυτικά, στην έρευνα για τη σχέση ρυθμικού κινητικού συγχρονισμού και κατανόησης της φυσικής ομιλίας σε θορυβώδη περιβάλλοντα, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

  • Το να χτυπάμε τα δάχτυλά μας με ρυθμό που αντιστοιχεί στον λεξιλογικό ρυθμό της ομιλίας βελτιώνει σημαντικά την αποδοτικότητα της επεξεργασίας της ομιλίας σε σύγκριση με άλλους ρυθμούς.
  • Τα οφέλη της ρυθμικής κινητικής προετοιμασίας είναι παρόμοια είτε ο ρυθμός παράγεται από τον ίδιο τον ακροατή είτε ακούγεται εξωτερικά.
  • Η φωνητική εκφορά ρυθμικών μοτίβων, ανεξαρτήτως νοήματος, ενισχύει επίσης την κατανόηση της ομιλίας.

Την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να συγκεντρωθούμε σε μία συζήτηση σε ένα μαγαζί με δυνατή μουσική ή που απλώς θα θα θέλουμε να εστιάσουμε στη δουλειά μας, σε ένα περιβάλλον που τριγύρω υπάρχει φασαρία, μπορούμε να δοκιμάσουμε να χτυπήσουμε με ρυθμό τα δάχτυλά μας!