Ο καφές είναι παγκοσμίως ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα, αφού μας ξυπνά και μας κρατά σε εγρήγορση όποτε είναι απαραίτητο. Πρόκειται συνήθως για την πρώτη επιλογή καθώς μας βοηθά να κατακτήσουμε την μέρα, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να… εντείνει την νευρικότητα.
Αν σας ακούγεται γνωστό, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το matcha, ένα είδος τσαγιού που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε smoothies, ροφήματα, ακόμη και σε αρτοσκευάσματα.
Προέρχεται από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα από το φυτό Camellia sinensis ενώ καλλιεργείται στη σκιά, επιτρέποντας στα φύλλα του φυτού να αναπτύξουν περισσότερες βιολογικές ενώσεις (όπως αμινοξέα) συγκριτικά με άλλα τσάγια.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, έχει κερδίσει επάξια την θέση του στα superfoods και συνήθως το αναγνωρίζουμε από την χαρακτηριστική του πράσινη απόχρωση.
Καφές Vs matcha
Ποικίλες έρευνες επισημαίνουν ότι το matcha φαίνεται να συνδέεται με μείωση του στρες σε υγιείς ενήλικες, με τους ερευνητές να αποδίδουν αυτές τις ηρεμιστικές επιδράσεις σε δύο ενώσεις, την L-θεανίνη και μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, την EGCG (επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού οξέος).
Σύμφωνα με μελέτη, η L-θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι και έχει συνδεθεί με μείωση του στρες ενώ το EGCG, πρόκειται για μια φυτική ένωση που ίσως συμβάλλει στην μείωση του οξειδωτικού στρες, που μπορεί να παίζει ρόλο στο άγχος.
Μια κούπα antistress
Σε γενικές γραμμές, το matcha θεωρείται ότι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ.
Όπως εξηγεί μελέτη, όταν πίνουμε καφέ, ο οργανισμός απορροφά γρήγορα την καφεΐνη, η οποία με την σειρά της διεγείρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να αυξήσει την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη, προκαλώντας μια αντίδραση στρες σε ορισμένους ανθρώπους.
Οι παραπάνω ενώσεις στο matcha μπορεί να αμβλύνουν αυτό το αποτέλεσμα.
Επιπλέον, έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει τον μεταβολισμό, δίνοντας παράλληλα ένα ισχυρό boost στην προσοχή, την συγκέντρωση αλλά και την γνωστική λειτουργία.