Ο ύπνος είναι απαραίτητος σε κάθε φάση της ζωής μας, όμως καθώς μεγαλώνουμε είναι ακόμα πιο σημαντικό να κοιμόμαστε όχι μόνο καλά αλλά και… την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, το τακτικό μοτίβο ύπνου, δηλαδή το να κοιμάστε και να σηκώνεστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, φαίνεται να αποτελεί ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα για τον κίνδυνο θνησιμότητας συνολικά από ό,τι η διάρκεια του ύπνου.

Η συνέπεια το μυστικό για μια μακρά ζωή

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ακόμη και οι άνθρωποι που κοιμούνταν συστηματικά 7-8 ώρες κάθε βράδυ – αλλά είχαν ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου – φάνηκαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών από εκείνους που κοιμούνταν λιγότερο αλλά είχαν σταθερό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης.

Μάλιστα, όσοι είχαν τα πιο συνεπή προγράμματα ύπνου φάνηκαν να έχουν έως και 48% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με όσους είχαν τα λιγότερο συνεπή προγράμματα.

“Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κοιμάστε μόνο τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, απλά επειδή κοιμάστε κάθε βράδυ την ίδια ώρα. Ο επαρκής (αλλά όχι υπερβολικός) ύπνος εξακολουθεί να έχει σημασία” επισημαίνουν οι ερευνητές.

“Στη μελέτη, όσοι κοιμόντουσαν κάτω από έξι ώρες ή πάνω από εννέα κάθε βράδυ φάνηκαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Ωστόσο, αν και η διάρκεια του ύπνου εξακολουθούσε να είναι σημαντική, η σχέση μεταξύ της θνησιμότητας και των τακτικών προτύπων ύπνου ήταν ισχυρότερη και πιο συνεπής” συμπληρώνουν οι ίδιοι.

Πώς θα μπείτε σε πρόγραμμα

Για να αποκτήσετε ένα πιο σταθερό πρόγραμμα ύπνου, μπορείτε να δοκιμάσετε για αρχή να να ακολουθείτε τα ίδια βήματα κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο, όπως να χαμηλώνετε τα φώτα, να διαβάζετε ή να κάνετε ήπιες διατάσεις και να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ενέργειες γίνονται ενδείξεις που προειδοποιούν το σώμα ότι φτάνει η ώρα να αποκοιμηθείτε. Για να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας και να χαλαρώσετε, μπορείτε να ενσωματώσετε στην ρουτίνα σας μεθόδους όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής ή το διάβασμα.