Οι εξάψεις, η αϋπνία και οι εναλλαγές της διάθεσης είναι συχνές για πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Ο εγκέφαλος όμως, μπορεί να επιβαρύνεται, καθώς πρόσφατη έρευνα επισημαίνει ότι τα περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να συνδέονται με χειρότερη υγεία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χειρότερη γνωστική λειτουργία και ήπιες διαταραχές συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή τους.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές και τα δύο αποτελούν δείκτες άνοιας.
Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 896 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ζούσαν στον Καναδά. Οι συμμετέχουσες ήταν περίπου 64 ετών κατά μέσο όρο και ήταν περίπου 49 ετών κατά μέσο όρο όταν μπήκαν στην εμμηνόπαυση.
Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να αναφέρουν τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης. Αυτά περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ακανόνιστες περιόδους, εξάψεις, ρίγη, κολπική ξηρότητα, αύξηση βάρους, επιβράδυνση του μεταβολισμού, νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα ύπνου, συμπτώματα διάθεσης, απροσεξία ή τάση να ξεχνούν.
Σχεδόν το 75% των συμμετεχουσών ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα και ο μέσος όρος ήταν 3,7 συμπτώματα.
Στη συνέχεια οι ερευνητές έβαλαν τις συμμετέχουσες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τυχόν επίμονες γνωστικές και συμπεριφορικές αλλαγές που είχαν παρατηρήσει. Τα προβλήματα μνήμης, γλώσσας ή οργάνωσης εντάχθηκαν στη γνωστική ομπρέλα, ενώ τα θέματα συμπεριφοράς περιλαμβάνουν μειωμένα κίνητρα, έλλειψη ελέγχου των παρορμήσεων ή κοινωνική ακαταλληλότητα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης φάνηκαν να έχουν επίσης μεγαλύτερη γνωστική και συμπεριφορική έκπτωση στα μέσα και τέλη της ζωής τους.
Σημείο εκκίνησης
«Κάθε πρόσθετο εμμηνοπαυσιακό σύμπτωμα φάνηκε να συνδέεται με χειρότερη γνωστική λειτουργία και μεγαλύτερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ήπιας διαταραχής της συμπεριφοράς», δήλωσαν οι ερευνητές.
Αλλά η παρούσα μελέτη είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Πρώτον, καταγράφει μόνο ένα στιγμιότυπο στο χρόνο, οπότε μπορεί να εντοπίσει μόνο συσχετίσεις μεταξύ των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της γνωστικής και συμπεριφορικής υγείας.
Δεν μπορεί να καθορίσει αν η μεγαλύτερη επιβάρυνση από την εμμηνόπαυση προκαλεί πραγματικά αλλαγές στον εγκέφαλο, σημειώνουν οι ερευνητές. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει αυτό το ερώτημα, καθώς και αν η ένταση ή η διάρκεια των συμπτωμάτων είχε κάποια επίδραση (και όχι μόνο ο αριθμός των συμπτωμάτων), καταλήγουν οι ερευνητές.