Αν μία πράξη μας ξέρουμε ότι πλήγωσε κάποιον, μάλλον είμαστε στενοχωρημένοι και είναι πιθανό να έχουμε μετανοήσει για αυτή. Μάλιστα, πολλές φορές, αν αυτό είναι εφικτό, θέλουμε να επανορθώσουμε. Λογικά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται με την αυτο-συγχώρεση; Συγχωρούμε ποτέ πραγματικά τον εαυτό μας; Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας ηρεμία και θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να την ακολουθήσουμε.
Συνήθως, όταν έχουμε κάνει ή πει κάτι που έχει προκαλέσει πόνο σε κάποιον, δυσκολευόμαστε να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας. Είτε φταίμε άμεσα, είτε όχι, το ότι έχουμε κάνει κάτι κακό ή καταστροφικό, ορισμένες φορές μας «στοιχειώνει» για πάντα.
Οι πιο ευαίσθητοι, μάλιστα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, γνωρίζοντας πώς αισθάνεται εξαιτίας μας κάποιος άλλος και έτσι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ζήσουμε με ηρεμία. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να συνεχίσουμε τη ζωή μας είναι να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας.
Μπορεί κάποιος να έχει βυθιστεί στα χρέη, εξαιτίας του πάθους του με τον τζόγο ή ένας άλλος να νιώθει ότι ευθύνεται για τη συνεχόμενη λύπη που αισθάνεται ο/η πρώην του μετά από τον χωρισμό τους.
Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα ένα άτομο να είναι ο κύριος αίτιος για κάτι τραγικό, όπως για παράδειγμα για ένα ατύχημα που στοίχισε την υγεία ή ακόμη και τη ζωή σε ένα μέλος της οικογένειάς του.
Τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε σε μία τέτοια κατάσταση δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση για να διορθωθεί. Το βασικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, όσο κι αν υποφέρουμε ή μισούμε τον εαυτό μας.
Δεν αρκεί να νιώσουμε ενοχές και να προχωρήσουμε στη μεταμέλεια. Θα γίνει και αυτό, όμως αργότερα, ίσως είναι δυνατόν, να χαράξουμε μια νέα πορεία στη ζωή μας.
Πώς θα το καταφέρουμε; Με την αυτο-συγχώρεση. Η αυτο-συγχώρεση είναι μια μορφή συναισθηματικής θεραπείας που μας επιτρέπει να μετακινηθούμε από την απόγνωση και την αυτό-επίθεση στην αποδοχή και την ειρήνη, χωρίς να επιτρέπουμε βέβαια στον εαυτό μας να τη «γλιτώσει» ατιμώρητος.
Ακολουθώντας τα παρακάτω 12 βήματα, μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τις πράξεις μας και να προσπαθήσουμε να προσανατολιστούμε σε ένα πιο υγιές μέλλον.
1.Κατηγοριοποίησε το γεγονός
Όλοι κάνουμε λάθη, κάποια μεγάλα, κάποια μικρά. Για να τα αναλύσουμε και να βρούμε τη «θεραπεία», πρέπει πρώτα να καταλάβουμε την ουσία τους και να πάρουμε απόσταση από αυτά.
Αυτές είναι οι τέσσερις κατηγορίες «αδικημάτων», που μπορούν να βοηθηθούν με την αυτο-συγχώρεση:
- Αποτυχία σε κάτι σημαντικό για τη ζωή μας, όπως είναι η χρεοκοπία στην επιχείρησή μας ή η αποτυχία σε κάποιο διαγώνισμα.
- Οι λανθασμένες ή αδέξιες πράξεις, που βλάπτουν εμάς ή κάποιον άλλον.
- Βλαβερά για τον εαυτό μας μοτίβα πράξεων ή αποφάσεων, όπως η κατάχρηση ουσιών ή η συστηματική ανάληψη μη αναγκαίων κινδύνων.
- Το να μην κάνουμε κάτι που ξέρουμε ότι θα έπρεπε, όπως το να βοηθήσουμε ένα μέλος της οικογένειας που υποφέρει ή να βάλουμε χρήματα στην άκρη για την εκπαίδευση του παιδιού μας.
2.Αυτό-συγχώρεση και σαφήνεια
Όταν εντοπίσουμε ένα λάθος που κάναμε και μας απασχολεί, μια καλή ιδέα είναι να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες και να καταγράψουμε οποιεσδήποτε σκέψεις και συναισθήματα προκύπτουν αυτή τη στιγμή.
Αναφερόμενοι με ήπιο τρόπο στον εαυτό μας, καλό είναι να εξηγήσουμε με σαφήνεια ποιο λάθος κάναμε και ποιον ενδέχεται να έχουμε πληγώσει.
3.Κατανόησε τι θες
Ίσως να μην επιθυμούμε απαραίτητα να συμφιλιωθούμε με το άτομο που έχουμε πληγώσει. Ίσως απλώς να θέλουμε να απαλλαγούμε από την ντροπή, να αποδεχτούμε την ευθύνη και να νιώσουμε ήρεμοι.
4.Αυτό-συγχώρεση μέσω της στροφής στο παρόν
Για να επιτύχουμε την αυτό-συγχώρεση πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πληγωμένα συναισθήματα, οι ένοχες σκέψεις και οι σφιγμένοι μύες που νιώθουμε, όταν σκεφτόμαστε την πράξη μας, είναι αυτά που μας βασανίζουν τώρα.
Δεν είναι αυτά που κάναμε, αλλά το πώς τα βιώνουμε στην παρούσα στιγμή.
5.Αυτό-συγχώρεση VS αυτό-επίθεσης
Η κεντρική ιδέα στην πρακτική της αυτο-συγχώρεσης είναι να απαλλαγούμε από την αυτό-επίθεση, την υπερβολική αυστηρότητα δηλαδή με τον εαυτό μας, ακόμη και αν έχουμε αποτύχει σε κάτι ή έχουμε πληγώσει κάποιον.
6.Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, τις περισσότερες από τις οποίες τις αποκτήσαμε στην παιδική ηλικία. Καιρός να καταλάβουμε ότι κάποιες προσδοκίες δεν είναι πάντα εφικτές.
7.Πάτα το stop
Η συνεχής αναπαραγωγή του λάθους στο μυαλό μας δεν θα βοηθήσει κανέναν, ούτε θα προσφέρει κάτι όσον αφορά στην αποκατάσταση.
8.Η συγγνώμη, βήμα για την αυτοσυγχώρεση
Όταν δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας για κάτι που κάναμε και το οποίο είχε αντίκτυπο πάνω σε κάποιον, τότε μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την αυτό-συγχώρεση, ζητώντας του συγγνώμη.
Με τον τρόπο αυτό θα ανακουφιστούμε λίγο και ανάλογα και με την αντίδραση του άλλου, θα εξετάσουμε την κατάσταση με νέα δεδομένα.
9.Αυτό-συγχώρεση και ευγένεια
Για να προχωρήσουμε στην πιθανή αποκατάσταση του λάθους μας, μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να είμαστε ευγενικοί με αυτούς που πληγώσαμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε σίγουρα να είμαστε καλύτεροι στο παρόν.
10.Επικεντρώσου στα θετικά της ζωής
Αφού έχουμε αναγνωρίσει το λάθος μας και έχουμε απολογηθεί για αυτό ή έχουμε επιδιώξει την αποκατάσταση -όταν αυτή είναι εφικτή- μια καλή πρακτική είναι να επικεντρωθούμε στα καλά της ζωής.
11.Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα
Πρέπει να απαλλαγούμε από τη συνεχόμενη έννοια και τις διαρκείς τύψεις για αυτό που έχει συμβεί και να σταματήσουμε να κατηγορούμε όλη την ώρα τον εαυτό μας. Καλό είναι να σκεφτούμε ότι αυτά συμβαίνουν, γιατί απλούστατα όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα θετικά και τα αρνητικά μας.
12.Είχες θετική πρόθεση;
Αυτό είναι το τελευταίο βήμα της αυτο-συγχώρεσης. Βάζουμε όλη μας την ενέργεια για να βρούμε νέους τρόπους να πετύχουμε τους θετικούς μας στόχους, αντί να επαναλαμβάνουμε λάθη και αποτυχίες.