Καθώς σκρολάρεις στα social media, ίσως να έχεις δει πρόσφατα φίλους και συγγενείς να εμφανίζονται σε μικροσκοπική μορφή.
Είναι μέρος μιας νέας τάσης όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το Copilot, για να «ξαναπακετάρουν» – κυριολεκτικά – τον εαυτό τους ως κούκλες ή φιγούρες τσέπης.
Η τάση αυτή έχει εξαπλωθεί στο διαδίκτυο, με brands και influencers να πειραματίζονται δημιουργώντας τις δικές τους μινιατούρες.
Ωστόσο, κάποιοι προειδοποιούν να μείνουμε μακριά από αυτή τη φαινομενικά αθώα μόδα, λέγοντας πως ο φόβος μην μείνουμε απ’ έξω δεν θα έπρεπε να υπερισχύει των ανησυχιών για την κατανάλωση ενέργειας και τη χρήση δεδομένων από την τεχνητή νοημοσύνη.
Πώς λειτουργεί
Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά η διαδικασία είναι απλή.
Οι χρήστες ανεβάζουν μια φωτογραφία τους σε ένα εργαλείο όπως το ChatGPT, μαζί με γραπτές οδηγίες για το πώς θέλουν να μοιάζει η τελική εικόνα.
Αυτές οι οδηγίες είναι πολύ σημαντικές.
Λένε στο εργαλείο ακριβώς τι να δημιουργήσει – από τα αντικείμενα με τα οποία θέλουν να εμφανίζονται, μέχρι το είδος της συσκευασίας, που συχνά μιμείται κουτιά και γραμματοσειρές από γνωστά παιχνίδια, όπως η Barbie.
Πολλοί προσθέτουν στη συνέχεια το όνομά τους, το επάγγελμα και την ενδυμασία τους για περισσότερη εξατομίκευση.
Αν και δεν λειτουργεί πάντα σωστά – πολλοί μοιράζονται και αστείες αποτυχίες όπου η «κούκλα δράσης» δεν τους μοιάζει καθόλου.
Όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, έτσι κι αυτά μπορούν να «εφευρίσκουν» στοιχεία ή να υποθέτουν πώς θα έπρεπε να δείχνει κάποιος.
Και δεν το χρησιμοποιούν μόνο απλοί χρήστες – η τάση αυτή έχει υιοθετηθεί και από πολλές εταιρείες, όπως η εταιρεία καλλυντικών Mario Badescu αλλά και τα Βασιλικά Ταχυδρομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.