Πρόκειται για την πρώτη πτήση με αμιγώς γυναικείο πλήρωμα από την εποχή που η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, μόνη της, επισκέφθηκε το διάστημα.
Η περίπτωση βέβαια της Σάντσεζ στο διάστημα, συντρόφου του Τζεφ Μπέζος, του ιδιοκτήτη της Blue Origin, ουδεμία σχέση έχει με την πρωτοπόρο κοσμοναύτη Βαλεντίνα Τερέσκοβα και την αντίστοιχα πρωτοποριακή πτήση του 1963.
Η Σάντσεζ θα πετάξει με την Blue Origin μαζί με την ποπ σταρ Κέιτι Πέρι, την δημοσιογράφο Γκέιλ Κινγκ, τις επιστήμονες/ακτιβίστριες Αμάντα Νγκουέν και Αΐσα Μπόου και την παραγωγό ταινιών Κέριαν Φλιν. Τώρα ήρθε η στιγμή της φωτογράφησης για να διαφημίσουν τις διαστημικές στολές της Blue Origin και τον διαστημικό τουρισμό.
Η Blue Origin θα μεταφέρει τη Δευτέρα ένα πλήρωμα έξι γυναικών επιβατών με πλήθος αστέρων στην άκρη του διαστήματος σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες αποστολές υποτροχιακού διαστημικού τουρισμού εδώ και χρόνια, όπως μεταφέρει το CNN.
Η πτήση θα διαρκέσει περίπου 10-11 λεπτά – μεταφέροντας την ομάδα πάνω από 100 χιλιόμετρα στον ουρανό και προσφέροντας μερικά λεπτά έλλειψης βαρύτητας πριν την κάθοδο.
Θα πετάξουν στο διάστημα ή πιο χαμηλά;
Η πιο γνωστή και αμφιλεγόμενη οριοθέτηση του διαστήματος, είναι η γραμμή Kármán βρίσκεται σε ύψος 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι υποτροχιακές πτήσεις New Shepard της Blue Origin ταξιδεύουν ακριβώς πάνω από αυτό το ύψος.
Αλλά ο κύριος ανταγωνιστής της εταιρείας στον διαστημικό τουρισμό, η Virgin Galactic, δεν το κάνει. Οι πτήσεις της μέχρι στιγμής έχουν φθάσει σε ύψος περίπου 88,5 χιλιομέτρων, το οποίο εξακολουθεί να είναι πέρα από το όριο των 81 χιλιομέτρων που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ορίσει το διάστημα.
Παρόλα αυτά, η Blue Origin έχει επισημάνει τη γραμμή Kármán για να υποστηρίξει τις βόλτες της ως μια πιο νόμιμη διαδρομή για την απόκτηση της ιδιότητας του «αστροναύτη», λέγοντας σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2021 ότι «κανένας από τους αστροναύτες μας δεν έχει αστερίσκο δίπλα στο όνομά του» ένα διακριτικό χτύπημα στη Virgin Galactic.
Ο ορισμός ενός αστροναύτη, ωστόσο, είναι σχεδόν ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Τις πρώτες ημέρες των διαστημικών πτήσεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθιέρωσε τον ορισμό των 81 χιλιομέτρων ως βάση για την απονομή σημάτων αστροναύτη σε πιλότους του στρατού και της NASA.
NEW: Katy Perry, Lauren Sanchez, Gail King & the rest of an all-female crew “express gratitude” to a Blue Origin rocket ahead of their launch.
Perry, Sanchez, King, Amanda Nguyen, Aisha Bowe, & Kerianne Flynn will be in space for 11 minutes.
Perry says they’re putting the “a$$”… pic.twitter.com/ARcug2ohwj
— Collin Rugg (@CollinRugg) April 13, 2025
Ποια είναι η γραμμή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας – FAA έχει επίσης δώσει φτερά (το σήμα ιπταμένου) εμπορικού αστροναύτη σε τυχοδιώκτες του ιδιωτικού τομέα που έφτασαν σε ύψος μεγαλύτερο από 81 χιλιόμετρα.
Αλλά η υπηρεσία κατά κύριο λόγο καταργεί αυτό το πρόγραμμα το 2021, επιλέγοντας να καταχωρίζει τους συμμετέχοντες στον ιστότοπό της αντί να απονέμει φυσικά σήματα σε ιπτάμενους του ιδιωτικού τομέα.
Η SpaceX έχει επίσης απονείμει το δικό της σετ ασημένιων φτερών σε μη κυβερνητικούς επιβάτες που πετούν με την τροχιακή κάψουλα Crew Dragon. Έτσι, στην πράξη, η απόφαση για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι αστροναύτης εναπόκειται στον υπεύθυνο καταγραφής.
Διαχωρίζεται ο πρωτοπόρος από έναν διαστημικό τουρίστα;
Ο πρώην αστροναύτης της NASA Τέρι Βίρτς δήλωσε στο National Geographic το 2018 ότι δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα η φύλαξη του χαρακτηρισμού «αστροναύτης».
«Αν δένεις τον πισινό σου σε έναν πύραυλο, νομίζω ότι αυτό αξίζει κάτι», δήλωσε ο Βίρτς στο National Geographic το 2018 όταν ρωτήθηκε για το θέμα.
«Όταν ήμουν πιλότος F-16, δεν ζήλευα που οι πιλότοι Cessna αποκαλούνταν πιλότοι. Νομίζω ότι όλοι θα ξέρουν αν πλήρωσες για να είσαι επιβάτης σε μια πεντάλεπτη υποτροχιακή πτήση ή αν είσαι κυβερνήτης ενός διαπλανητικού διαστημικού οχήματος. Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα».
Η έλλειψη βαρύτητας κάνει τον αστροναύτη;
Στη δημόσια φαντασία, ωστόσο, η ιδέα ενός αστροναύτη συχνά δημιουργεί εικόνες ενός ατόμου που αιωρείται σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας, περιτριγυρισμένο από τη μαύρη αχανή κοσμική έκταση.
Όμως η εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας έχει ελάχιστη σχέση με το υψόμετρο, τουλάχιστον όχι στα ύψη που πετούν η Blue Origin και η Virgin Galactic.
Η βαρυτική έλξη της Γης θα εξακολουθεί να τραβάει την κάψουλα της Blue Origin όταν φτάσει σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας στο απόγειο, τον όρο στις διαστημικές πτήσεις για την κορυφή της διαδρομής πτήσης.
Αλλά οι αστροναύτες θα είναι αβαρείς επειδή η ενέργεια που συγκέντρωσαν ο πύραυλος και η κάψουλα μετά την απογείωση θα εξουδετερωθεί από τη βαρύτητα της Γης, δίνοντάς τους μια λεπτόλεπτη εκδοχή της αίσθησης που βιώνουν οι άνθρωποι στην κορυφή ανηφόρας σε τρενάκι του λούνα παρκ.
Δεν απαιτείται να τεθεί κανείς σε τροχιά για να θεωρηθεί αστροναύτης
Αντίθετα, οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παραμένουν αβαρείς για μήνες, επειδή βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη – κάτι που απαιτεί πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που διανύουν οι υποτροχιακές πτήσεις του New Shepard.
Οι υπεύθυνοι καταγραφής, ωστόσο, δεν έχουν ορίσει ότι ένα άτομο πρέπει να ταξιδέψει σε τροχιά για να θεωρηθεί αστροναύτης.
Για παράδειγμα, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί πιλότοι που οδήγησαν τα πειραματικά αεροσκάφη X-15 σε υψόμετρο άνω των 81 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια δοκιμαστικών πτήσεων στη δεκαετία του 1960, έλαβαν φτερά αστροναύτη.
*Από τον Σοφοκλή Αρχοντάκη